Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:23 / 19.01.2022.

Autor: HRT - Radio Rijeka

Iz primorske kuhinje: Kroštule!

Kroštule

Kroštule

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Slastica koju vam ovog tjedna donosimo iz primorske kuhinje je kroštula.  Okusom jednostavni, slatki, jedinstveni, hrskavi kulinarski proizvod. Koliko god da ih napravite, nikad ih neće biti dosta! Isprobajte recept:

KROŠTULE


Sastojci:


3 jaja, 3 žl. ulja, 3 žl. bijelog vina, 3 žl. rakije, 2 žl. šećera, malo soli, brašna po potrebi, ulje za prženje


Postupak:


U većoj zdjeli umutite jaja. Dodajte ulje, vino, rakiju, šećer i sol. Sve dobro izmješajte da se dobro poveže a šećer i sol otope.


Sada postepeno dodajte brašno i mjesite rukama da dobijete čvrsto tijesto kao za izradu tjestenine. Umotajte ga u foliju i pustite da odmori barem pola sata na sobnoj temperaturi.


Tijesto razvaljajte što je tanje moguće. Neki koriste one mašinice za izradu tjestenine što nije loša ideja. Jednom razvaljano tijesto ukrasnim kotačićem režite na cca 2 cm širike trake pa ih vežite u labave čvorove ili provucite jedan kraj kroz drugi.


Ulje dobro zagrijte u dobljoj posudi pa kroštule pecite po par komada odjednom.


Kad se fino napuhnu i porumene vadite ih na upijajući ubrus i samo kratko ocjedite pa još vruće premjestite u zdjelu za posluživanje i dobro pospite šećerom u prahu.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.