Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:53 / 12.01.2022.

Autor: HRT - Radio Rijeka

Iz primorske kuhinje: Neobične fritule

Fritule

Fritule

Foto: Hrvoje Jelavic / Radio Rijeka

Ovotjedna slastica koju vam donosimo iz primorske kuhinje je jedna od omiljenih adventskih slastica. Radit ćemo neobične fritule! Svi vi kojima je žao što je vrijeme mirisa jabuka i cimeta, kuhanog vina i zvuka božićnih skladbi iza nas ali i svi oni koji jednostavno obožavaju fritule neka s nostalgijom isprobaju recept! 

NEOBIČNE FRITULE


SASTOJCI:


1 svježi kvasac, 0,5 kg krumpira, 2 jaja, 2 žlice šećera, 1 vanilin šećer, malo soli, 0,5 dl ruma, 50g grožđica, ribana korica od pola limuna muškatni orašćić, 200g brašna, 1 dl mlijeka.


Ulje za prženje i šećer u prahu za posipavanje.


POSTUPAK:


Razmrvite kvasac u lončiću pa pomješajte s malo šećera i mlakim mlijekom da se digne. Krumpir skuhajte i još topao propasirajte a grožđice potoćajte u rum. U većoj zdjeli umutite jaja, šećer, limunovu koricu, vaniliju, strugani muškatni orašćić i sol. Dodajte dignuti kvadac. Zatim primjesite krumpir, brašno i groždice.


Tucite tijesto dok se ne pojave mjehuri. Odložite na toplo na pola sata da se tijesto lijepo digne.


Zagrijte ulje u dubljoj posudi i provjerite mu temperatiru. Malom žličicom vadite tijesto i pržite u ulju oko 10 min. da lijepo porumeni.


Pečene fritule stavite na upijajući ubrus da im odstranite višak ulja i odmah još vrele pošećerite.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.