Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:55 / 09.03.2018.

Autor: Ivica Vrkić

Izložba o Parafima za 40 godina od njihova prvog nastupa i Ri Rocka

Parafi na panoima na Korzu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Parafi na panoima na Korzu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Četrdesetu obljetnicu prvoga koncerta punk-grupe Paraf i 40 godina Ri Rock festivala, Rijeka će obilježiti nizom događaja do kraja godine. Prvi je danas točno u podne, kada će na Korzu biti otvorena izložba fotografija koja na 20 panoa prikazuje ključne trenutke u deset godina djelovanja Parafa.

Bend je prvi službeni nastup održao 22. ožujka 1978. u prostoru Circola, a točno na četrdesetu godišnjicu toga događaja, na stubama iznad Parka Nikole Hosta bit će predstavljen obnovljeni grafit Parafa, koji je proglašen kulturnim dobrom. 

Iste večeri će u Circolu biti održana tribina na kojoj će se govoriti o punku jučer, danas i sutra, a kao šlag na rođendanskoj torti uslijedit će svirka na kojoj će nastupiti i neki od originalnih članova legendarnih Parafa. 

Dan kasnije, 23. ožujka, u riječkom Art-kinu Croatia bit će prikazan film "The Filth & The Fury" o radu grupe Sex Pistols. Dizajner Mladen Stipanović će u svibnju u Malome salonu na Korzu imati izložbu svojih omota za albume riječkih rock-sastava od početka devedesetih, a ujesen bi trebao biti objavljen CD-box sa svim albumima grupe Paraf. 

Krajem godine bit će održano i 40. izdanje festivala Ri Rock, pa će cijela ova godina na neki način biti posvećena riječkoj punk-sceni. Incijator obilježavanja ovih važnih događaja za povijest riječke, ali i cjelokupne punk scene u ondašnjem istočnom dijelu Europe je Velid Đekić, s kojim je razgovarao Ivica Vrkić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.