Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jazz Ex Tempore posvećen ocu "fusiona"

30.10.2013.

16:37

Autor: Ivica Vrkić / Hina / B. Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovogodišnji "Jazz Ex Tempore", što će se u Opatiji održati početkom studenoga, posvećen je ocu žanra "fusiona" Joeu Zawinulu. Već devet godina ovaj multikulturalni projekt organizira udruga Liburnia Jazz.

U projektu sudjeluju glazbenici iz SAD-a, Indije i Francuske, članovi Zawinul Legacy Banda. Odsvirat će autorske obrade hrvatskih tradicionalnih pjesama, uz Elvisa Stanića i Albu Nacinovich te održati besplatne radionice posvećene životu i djelu Joea Zawinula, vlastitom glazbenom putu i osobnim iskustvima. Radionice će se održavati u opatijskoj Vili Antonio, sve počinje u nedjelju 3. studenoga, a završni koncert bit će u utorak 5. studenoga u Zlatnoj dvorani hotela Imperial

Zawinul Legacy Band čine klavijaturist Scott Kinsey, najpoznatiji po radu u skupini Tribal Tech te kao autor glazbe za brojne filmove, među kojima i za Oceanovih 1112 i 13, zatim Mike Baker, dugogodišnji producent i bubnjar Whitney Houston te suradnik desetaka najvećih svjetskih zvijezda i glazbenika, udaraljkaš Robert Bobby Thomas Jr., koji svira u bendu Jaca Pastoriusa Word of Mouth i drugima. Članovi su i Hadrien Feraud, basist Chicka CoreeJohn McLaughlin, aranžer i producent Bireli Lagrena te Katisse Buckingham, virtuozni flautist i saksofonist.

Jazz Ex Tempore temelji se na fusionu, odnosno susretu različitih kultura i glazbenih stilova. Ovogodišnje izdanje vraća se na početak ovoga glazbenog pravca i bavi se stvaralaštvom njegova osnivača Joea Zawinula. O svemu je Ivici Vrkiću više rekao pokretač i voditelj projekta Elvis Stanić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.