Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako pobijediti zmaja?

28.07.2013.

11:47

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Već osmu godinu 'Legendfest', festival legendi, mitova i priča Istre, oblači srednjovjekovni gradić Pićan u stare tkanine, oblikuje u glagoljici i oglašava trubadurskom glazbom. Trodnevna manifestacija večeras završava borbom vitezova i zmaja, te koncertom etno skupine 'Šćike'.

Zvoni zvono s trećeg po visini crkvenog tornja u Istri. Znači da je vrijeme za priču, recimo onu u kojoj Margareta Peršić priča o tome kako je Dobrinjuška pobijedio zmaja. A to je samo jedna u nizu priča što se u Pićnu događaju tri večeri za redom na osamnaest lokacija.

Možda buduća etnologinja Elis Baćac tumači da je Pićan mjesto legendi jer mnogi stanovnici tog kraja još uvijek u njih vjeruju. U svom predavanju o legendama i predajama Pićanštine ove godine govori uglavnom o štrigama i morama. Ravnoteže radi, na Legendfestu su i vile vodarice Bratstva sv. Mihovila iz Karlovca, koje izvode performance Ples pod kišom.

Ovogodišnja su tema Legendfesta zmajevi. Nevidljivi, lokalni, ostavlja tragove vatre po mjestu, predstavlja ga zmaj od slame, rad Nikole Falera, a brojni vitezovi iz svih krajeva hrvatske večeras će s njim u završni boj. Još danas: Pićan, od 18 sati do ponoći, pedeset i četiri događanja za publiku svih uzrasta, od likovnih radionica, preko igara i predstava, do sajma i trubadurskih nastupa.

Legendfest je multimedijalni i interaktivni spoj prostora, vremena i stila. Svaki prostor, prazna kuća, livada ili trg ispunjeni su malim sadržajima: pjesnicima koji recitiraju, pripovjedačima, malim narodnim skečevima i predstavama. Glavni cilj je upoznati posjetitelje s legendama i pričama, tradicijom istarske i hrvatske usmene predaje. Manifestaciju organiziraju zagrebačka udruga Val kulture i općina Pićan uz potporu Istarske županije, Hrvatske turističke zajednice i prijatelja.

Poslušajte što je druge festivalske večeri u Pićnu zabilježila Tatjana Sandalj:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.