Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kastav Blues Festival: dva dana vrhunskoga glazbenog doživljaja

03.08.2018.

11:05

Autor: Albert Petrović

Vlatko Stefanovski (Foto: Pixsell)

Vlatko Stefanovski (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Večeras na kastavskoj Fortice počinje Kastav Blues Festival, ove godine u izmijenjenom, dvodnevnom izdanju. Obje večeri, danas i sutra, počinju u 21 sat, uz slobodan ulaz. Headliner festivala je Vlatko Stefanovski sa svojim Blues Triom, koji u subotu nastupa uz Tomislava Golubana.

Ovoga vikenda Kastav će tradicionalno "disati blues". Pod umjetničkim ravnanjem Damira Halilića Hala, na Fortici će se u petak i subotu predstaviti tradicionalno glamurozna imena svjetske i domaće glazbene scene. Najavu ovog događaja u sklopu Kastafskega kulturnog leta iskoristili smo za mali rezime kulturnog i turističkog života Kastva s gradonačelnikom Matejom Mostarcem i direktoricom TZ-a Dolores Kukurin.

Konferencija za novinare poklopila se s Danom nacionalne sućuti, pa je Mostarac ovo što se događa u zemlji nakon Oliverove smrti usporedio s festivalom: "Na sličan način, ova golema sinergija među glazbenicima nama se dogodila nakon smrti Philadelphije Jerrija Ricksa. Nakon što je omiljeni 'črni Kastavac' izabrao ovaj gradić da u njemu provede ostatak života i kasnije je tu pokopan, na silnim emocijama i uspomenama izgrađen je Kastav Blues, koji evo uspješno traje 11 godina i nastavit će se", rekao je gradonačelnik.

Na pitanje može li se reći da Kastav njeguje "dobar ukus", kaže: "Izvrsnost je nešto što njegujemo u svim segmentima. Nije nam stalo do velikog broja prodanih karata - uostalom, malo smo mjesto, a i ulaz na Blues je besplatan. Važnije nam je da se na našu pozornicu popnu vrhunski umjetnici, ne samo na ovom festivalu nego i na svim ostalim događanjima", kaže Mostarac.

Dolores Kukurin iznosi brojke koje svjedoče o procvatu kastavskog turizma: "Do sada bilježimo porast noćenja od 35 posto, a kad uzmete u obzir da je prije 13 godina Kastav imao samo jedan krevet u privatnom aranžmanu, a sad imamo 110 apartmana plus hotel, nije to malo za ovakav gradić. Osim toga, produžio se i prosječni boravak gostiju -sad smo na pet dana na godišnjoj razini.

To znači da su turisti shvatili Kastav kao idealnu bazu za vrijeme odmora, gdje će, daleko od vreve, u miru planirati svoje dnevne izlete, a svugdje stignu za praktički sat vremena. Najviše nam je gostiju s njemačkoga govornog područja, imamo i domaćih, a u zadnje vrijeme intenzivno 'napadamo' i slovensko tržište. Našim gostima ne nudimo samo prirodne ljepote, iako je dovoljno spomenuti naše uređene staze i šetnice, već bogat kulturni sadržaj - od pučkih veselica, poput Bele nedeje i karnevala, do predstava visoke umjetničke vrijednosti, a kulturna sezona traje cijelu godinu. Naravno, pomaže nam i blizina opatijske rivijere, odakle nam stižu turisti koji su doznali da je Kastav nešto što se jednostavno mora vidjeti", kaže Kukurin.

Raspored događanja na Kastav Blues Festivalu pogledajte ovdje, program u sljedeća dva dana najavljuje umjetnički direktor Damir Halilić Hal, a poslušajte i razgovor s Dolores Kukurin i Matejem Mostarcem:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.