Hrvatski radio

Radio Rijeka

Knjigom o 30 karnevalskih godina

05.02.2013.

16:28

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Fotomonografija 30 godina Međunarodne karnevalske povorke u Riječkog karnevala, izdanje Turističke zajednice grada Rijeke, predstavljena je danas u riječkoj gradskoj vijećnici.

Autorica jednog od tekstova u knjizi, novinarka Slavica Mrkić Modrić podsjetila nas da se riječki karneval voli od malih nogu jer je drukčiji od seh drugeh karnevali, ne samo radi toga ča je naš, ča je moj, ča je vaš, nego radi toga ča je lip. Autor drugog teksta, Saša Dmitrović, riječkim karnevalom se već godinama bavi kao povjesničar:Treba reći da je karneval rastao u manifestaciju kakvu je danas poznajemo kao prikaz stanje duha i slika grada.Prilično zahtjevan posao izbora među dvije tisuće fotografija, te grafičkog oblikovanja knjige obavio je Valter Stojšić. Prema njegovoj zamisli knjiga o maskama i sama je dobila prigodnu masku.

Susret u riječkoj gradskoj vijećnici bila je prigoda za zahvalu karnevalskim skupinama koje su 1982. uvele riječku karnevalsku povorku u povijest. Bili su to: Pehinarski feštari, grupa Lako ćemo i Halubajski zvončari. Njihovi su predstavnici danas dobili simbolične male ključeve grada na trajno čuvanje. Veliki gradski ključ Meštar Toni ipak će morati vratiti u nedjelju 10. veljače, po završetku povorke 30. riječkog karnevala.

Poslušajte što je na predstavljanju monografije zabilježila Tatjana Sandalj:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.