Hrvatski radio

Radio Rijeka

''Kontanje'' otkazano, traži se zatvoreni prostor

27.09.2013.

09:18

Autor: Ivica Vrkić / Tatjana Sandalj / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

''Kontanje'' nema sreće - prvo izdanje glazbenog festivala trebalo je danas biti održano u blizini riječkog hotela ''Kontinental'', no zbog složene pravne procedure, ''Prijatelji urbane kulture Rijeke'' morali su, nakon prošlotjednog odgađanja, koncert i otkazati.

Ispod Spomenika oslobođenja Rijeke, u parkiću na Delti trebali su nastupiti bendovi generacijski povezani s Kontom. Tu su cure iz benda RIčke koje su praktički nastale na Kontu i složile prve pjesme upravo tamo, njihovi stariji kolege Droid i Kraj programa koji su također, paralelno s glazbenim, proveli i dobar dio društvenog života na tom mjestu, te predstavnik prve generacije ekipe s Konta, Valter Kocijančić, legenda riječkog punka, koji zajedno s Mandrilima nastupa kao međugeneracijski projekt Valter Kocijančić et les Mandrills.

Festival je osmišljen u čast svih onih koji su ikad sjedili na Kontu ili barem bili naslonjeni na ogradu, festival organizira udruga Prijatelji urbane kulture Rijeke. Na Facebooku organizatori su napisali: S velikim žaljenjem smo primorani obavijestiti vas da je Kontanje OTKAZANO. Iako smo imali veliku želju da ovaj međugeneracijski glazbeni festival održimo u parku na Delti, zbog komplicirane pravne procedure primorani smo odustati od organiziranja istog na javnoj površini. Alternativu ćemo biti primorani potražiti u nekom od riječkih klubova. Ispričavamo se svima koji su mislili doći!

Kont je ustvari trg, ujedno i pješački most preko Rječine, koji spaja Rijeku sa Sušakom. Oduvijek je bio zanimljiv mladima za druženje i socijalizaciju. Sva kontrakulturalna riječka plemena služila su se Kontom kao pistom za uzlijetanje. Početkom milenija je uređen, postavljena je rasvjeta, granitne ploče i stepenice koje su privukle i skejtere, rolere, bmxere i mame s kolicima. Ne možemo tvrditi da se svi ljudi na Kontu vole, ali njihov život odvija se u simbiotičkoj harmoniji, kažu Prijatelji urbane kulture Rijeke.

Ivica Vrkić je tim povodom razgovarao s Damirom Radovićem, te jednim od sudionika programa, legendarnim vokalom, gitaristom i kompozitorom grupe PARAF Vaterom Kocijančićem. Poslušajte glazbeno-razgovorni uvod u Kontanje:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.