Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lary Zappia: Bolje je živjeti od uspomena nego od kajanja

04.07.2015.

10:14

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kada čovjek nasred životnog puta postojeću relativno uspješnu karijeru odluči zamijeniti sasvim novom, onda je logičan kandidat za razgovor u emisji "Klasa optimist". Gost s povodom ovoga tjedna je nekad redatelj, danas pilot Lary Zappia.

Prošloga tjedna je na Riječkim ljetnim noćima, nakon 21 godine i gotovo 200 izvedbi, kazališni život završila predstava "Ćelava pjevačica" HKD Teatra. 1994. godine režirao ju je Lary Zappia, Riječanin koji je u kazališnoj karijeri režirao pedesetak naslova u dramskim i lutkarskim kazalištima regije.

Dobio je dvadesetak nagrada na uglednim festivalima u zemlji i inozemstvu, njegove su predstave gostovale na festivalima više od šezdeset puta, a više od dvadeset puta u inozemstvu.

Najuspješnije su bile godine i suradnja s HKD teatrom. Sjećamo se predstava "Čekajući Godota", "Glorije" ili "Hamleta u selu Mrduša Donja". S riječkim lutkarima radio je "Šumu Striborovu", "Romea i Juliju" za odrasle te "Slavuja" s kojim su putovali do Kine.

Režirao je na radiju i televiziji, četiri godine bio umjetnički direktor Hrvatske drame riječkog HNK Zajca i profesor na sveučilištima u Rijeci te Calgaryju i Kingstonu u Kanadi. Deset je godina bio aktivni sudionik i član kazališnog odbora ITI-ja u Parizu, a dvije godine i potpredsjednik Dramatic Theatre Commitetee ITI (UNESCO).

Posljednja njegova kazališna predstava bila je adaptacija i režija Janka Polića Kamova "Da je proklet Kam" 2010. godine.

I onda se u njegovu životu sve promijenilo: dotad samo hobi – vožnja aviona - postala mu je profesijom, a Rijeku nije zamijenio samo novim gradom nego i kontinentom. Živi i radi u Kanadi. Poslušajte kako danas govori o kazalištu, životu i životnim odlukama:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.