Hrvatski radio

Radio Rijeka

Massimo: Zagrebački solisti su svjetske zvijezde i želim ih razmaziti

06.03.2016.

15:11

Autor: Albert Petrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Krajem mjeseca, 28. ožujka, u Centru Zamet Massimo će održati koncert sa Zagrebačkim solistima - onaj isti koji je najavljivan uoči Valentinova u Dvorani mladosti, ali je odgođen jer zahtijeva posebne tehničke uvjete. Riječ je o zahtjevnom i uzbudljivom pothvatu, kaže Massimo.

"Zagrebački solisti su navikli svirati u tihim, intimnim prostorima gdje nema buke i intenzivne reakcije publike, zato ovo iziskuje potpuno drugačiji pristup", kaže popularni pjevač i dodaje: "Njih 11 su prave svjetske zvijezde i ja ih želim razmaziti. Nemaju dirigenta, individualci su i slušaju jedan drugog, a to je način na koji funkcionira rock band. Dakle, zapravo su rokeri", rekao je Massimo.

Kako to funkcionira, mogla je nedavno čuti nedavno i beogradska publika. Bio je i to njihov prvi nastup u Beogradu nakon rata, pa je i s te strane koncert imao posebnu težinu. Na pitanje prati li uspjeh u radijskom eteru i odgovarajući materijalni efekt, Massimo kaže: "U mom slučaju da, jer su prostori gdje nastupam popunjeni, ali tek zadnjih deset godina kontroliram svoju karijeru. Inače, ima slučajeva gdje se u zabludu dovode i publika i sam pjevač, jer bude prvi na top-listi a jedva plaća režije. Što je nekako i logično jer nas ima četiri milijuna, dakle manji smo od centra Milana, a imamo bendova više nego cijela Italija."

Zanimalo nas je i odakle mu specifičan način pjevanja koji njeguje još od početaka, davnih 80-ih godina kad je bio u bendu Dorian Gray. Uzori su mu, kaže, bili David Bowie, Velvet Underground, John Cage, Peter Gabriel i drugi. Od njih je naučio da rock može biti zapakiran u umjetnost, ono što zovemo pop-artom, a tada se zvalo rock-art.

Nedavno je nastupao i u mjuziklu riječkoga HNK Zajca "Dipinto di blu", u kojem glumi samoga sebe i pjeva pjesmu "Magari". Dakle, Massimo koji glumi Massima koji glumi Renata Zera! Tu se, kaže, snašao kao riba u vodi jer prati talijansku scenu od djetinjstva, a talijanski mu je i materinji jezik. Poslušajte cijeli razgovor s Massimom:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.