Hrvatski radio

Radio Rijeka

MIK u Kastvu: slavili Voljen Grbac i Joso Butorac

25.06.2015.

07:38

Autor: Albert Petrović, MIK

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tenorski duo Voljen Grbac i Joso Butorac s pjesmom "Tu sam rojen", opravdali su ulogu favorita i sinoćnjom pobjedom zadržali prednost u ukupnom poretku pred Antonijom Krištofićem. On je s pjesmom "Partenca" prema glasovima kastavske publike bio drugi. Treća je, u Kastvu i u ukupnom poretku, povratnica Karin Kuljanić. Iza vodeće trojke smjestili su se, pomalo iznenađujuće, gosti Igor Cukrov i Giuliano.

Poredak u ukupnom redoslijedu: Grbac i Butorac vode sa 71 bodom, Krištofić je drugi s 58 bodova, dok je Kuljanić treća s 51 bodom.

Svi koji se sjećaju lanjske festivalske večeri u Kastvu vjerojatno su jučer ujutro odmah pogledali u nebo i provjerili hoće li kišiti. Na sreću, sunce je okupalo "grad na brege" i sve su se prošlogodišnje kapi kiše jednostavno zaboravljene. Kastav je prošle godine dobio nagradu za najboljeg domaćina festivala pa je tako sam sebi visoko postavio letvicu. I, kakav je bio doček u Kastvu? Gradonačelnik Ivica Lukanović je, sa svojim suradnicima, spomenutu letvicu pomaknuo za još jednu crticu više!

Sve je počelo na Trgu Matka Laginje gdje je sudionike festivala dočekalo Glazbeno društvo Spinčići koje izvelo splet domaćih skladbi, a domaćini su goste ponudili kroštulama, fritulama i medicom. Nakon što su plesači Udruge Grad kulture zaplesali pred svojim gostima, gradonačelnik je kolonu poveo kroz voltu gdje je bila postavljena izložba fotografija s prošlogodišnjeg MIK-a, a potom su se svi zajedno spustili do Vikotove bačvarije gdje su mogli uživati u kastavskim vinima, ručno rezanoj kuhanoj šunki i vrhunskom siru. Naravno, uz takvu ponudu se i zapjevalo, što je bio izvrstan uvod u festivalsku večer. A ona je počela, u predivnoj atmosferi publikom dupkom ispunjene Crekvine, razmjenom darova gostiju i domaćina. Iako je temperatura zraka više nalikovala onoj zimskoj, atmosfera je bila vruća i svi su izvođači nagrađeni velikim pljeskom.       

Pjesma se i nakon festivala dugo čula u kastavskoj noći jer su MIKovci zapjevali i zaplesali uz grupu Yamas, a nakon zabave krenulo se na počinak jer već večeras festival gostuje u Krku, na Trgu glagoljaša, s početkom u 21 sat.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.