Hrvatski radio

Radio Rijeka

Muškoj klapi "Kastav" prvo mjesto na natjecanju u Sankt-Peterburgu

06.08.2015.

10:00

Autor: T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Muška klapa "Kastav" osvojila je prvu nagradu u kategoriji folklora na 11. međunarodnom natjecanju zborova "The Singing World" u ruskome Sankt-Peterburgu.

Vrijednu nagradu klapa je ostvojila dvanestominutnim klasičnim klapskim repertoarom: izveli su "Lozu u škripu" Rajimira Kraljevića, "'Vo je naša zemja" Mojimira Ćaćije i "Šijavicu" Dušana Šarca. Zahvaljujući tom plasmanu, nastupili su i u velikom finalu, u kojemu su se za Grand prix Festivala natjecali pobjednici svih deset natjecateljskih kategorija.

Svoj jučerašnji nastup u koncertnoj dvorani "State Capella", klapa je posvetila istarskoj ljestvici, folkloru Istre i Hrvatskog primorja, pa su otpjevali skladbu "Bilo vavek veselo" Ivana Matetića - Ronjgova.

Klapa "Kastav" u Rusiji je ostvarila još jedan vrlo vrijedan rezultat: osvojili su drugu nagradu u natjecateljskoj kategoriji vokalnih ansambla. Održali su i dva cjelovečernja koncerta te dva nastupa na ceremonijama otvaranja i zatvaranja tog uglednog međunarodnog zborskog festivala.

Na natjecanju su sudjelovala 44 zbora iz 12 zemalja - Češke, Francuske, Hrvatske, Italije, Izraela, Kine, Latvije, Slovačke, Rumunjske, Rusije, Turske i Velike Britanije.

Muška klapa "Kastav", pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, bila je jedini predstavnik Hrvatske na festivalu i natjecanju u Sankt-Peterburgu, koje se održavalo od 31. srpnja do 5. kolovoza. Financijski su im to omogućili Grad Kastav, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Primorsko-goranska županija.

Članovi klape su još u Rusiji, pa je Biserka Belić u telefonskom razgovoru čestitala umjetničkom voditelju Saši Matovini, nazvavši ga u Sankt-Peterburg:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.