Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Omišljanska rozeta" - prvi festival ženskih klapa

03.08.2015.

14:54

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Čak 15 ženskih klapa predstavit će se sutra u Omišlju na prvom Festivalu klapske pjesme "Omišljanska rozeta".

Nakon Omiša, nadamo se da će i Omišalj postati tradicionalan, rekao je predsjednik stručnog žirija festivala Bojan Pogrmilović. Odazivom klapa i njihovom kvalitetom izuzetno je zadovoljan.

Kritičarima ženskoga klapskog pjevanja poručuje da je ženska klapska pjesma stara koliko i muška: "Istraživanja prikazuju zapise ženskih napjeva krajem 19. stoljeća, no ženske se klape pojavljuju tek kad su žene osvojile svoje slobodno vrijeme, puno kasnije od muških. Zato se nadamo da će i ovaj festival, za koji očekujemo da će u Omišlju postati tradicionalan, znatno unaprijediti žensko klapsko pjevanje", kaže Pogrmilović.

Nastupit će 15 ženskih klapa iz cijele Hrvatske, uz gošće iz Slovenije (klape Lipa i Fritule) te Bosne i Hercegovine (Drača i Zvizdan). Uz žiri, glasat će i publika, koja će dodijeliti svoju nagradu - "Meštar Sinoga", nazvanu po majstoru koji je izradio jedinstvenu rozetu na portalu župne crkve u Omišlju.

Nagradu "Omišljanske rozete" dizajnirao je splitski 3D Studio, najavljuje predsjednik organizatorskog odbora Nikola Brozić: "Mi imamo svoj znak prema omišaljskoj crkvenoj rozeti iz 15. stoljeća, koju je akademik Branko Fučić popularno nazivao 'naša rožica'. I ona se tradicionalno dodijeljuje ženama, a dobit će je najbolje klape, uz novčane nagrade od pet, tri i jedne tisuće kuna", kaže Brozić. 

Organizator festivala je Općina Omišalj. "Žalosti nas kad se Omišalj spominje samo po industrijskim postrojenjima, a riječ je o jednoj od kulturno i povijesno najbogatijih općina na ovom području. Zato smo organizirali kulturna događanja koja će privući ljude na omišaljsku placu, kakvu nema nijedan drugi krčki grad“, ističe načelnica Omišlja Mirela Ahmetović.

"Važno je i reći da je Omišalj među rijetkim starim gradovima koji nisu komercijalizirani, nije prošaran štandovima s plastikom i šarenim dućanima, i lijepo je prošetati njegovim ulicama", istaknula je načelnica i pozvala sve na Placu u Omišlju sutra (utorak 4. kolovoza) u 21 sat na prvu "Omišljansku rozetu". Javlja Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.