Hrvatski radio

Radio Rijeka

Optimistično uoči obljetničkog izdanja Delničke adventske bajke

21.11.2022.

16:05

Autor: Nenad Lučić

Imaju one još pomagača u odboru za doček gostiju...

Imaju one još pomagača u odboru za doček gostiju...

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Na središnjem gradskom trgu u Delnicama, preuređenom u Selo Bake Mraz, u petak 25. studenog u 18 sati počet će jubilarno deseto izdanje Delničke adventske bajke. Poput sadržaja koje nudi, pomalo nestvarno i bajkovito zvuči podatak da je taj projekt od skromne manifestacije, tijekom proteklog desetljeća stasao u jedan od prepoznatljivih blagdanskih brendova turizma Gorskog kotara.

Glavni "krivac" za nastanak i uspješan desetogodišnji razvoj Delničke adventske bajke je donedavni gradonačelnik Delnica Ivica Knežević, koji je, kaže, smatrao da najveći goranski grad tijekom adventa može ponuditi ono što nitko nema. Cijela je priča, podsjeća, osmišljena na gradskom trgu, no kako je Gorski kotar pretežito ruralni kraj, odlučeno je da prostor izgledom podsjeća na goransko selo. 


Nekako je istovremeno Grad Delnice postao i prva lokalna samouprava u Hrvatskoj potpisnica Europske povelje o ravnopravnosti žena i muškaraca, pa su Delničani, umjesto djedice sjede brade, svoje selo odlučili povjeriti Baki Mraz. Rezultat inzistiranja na različitosti nije izostao. 


S godinama su iz Rijeke prema Delnicama krenuli organizirani izletnički vlakovi, pa su već nakon osam godina procjene ukazivale da je sadržaje Delničke adventske bajke posjetilo više od 100 tisuća izletnika. 


Posredni financijski efekt manifestacije na turizam najvećeg goranskog grada Knežević procjenjuje na oko 10 milijuna kuna.

Galerija
Sve advenstke boje, Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka
Posljednje pripreme su u tijeku, Foto: Nenad Lučić/Radio RijekaVidjet ćemo hoće li i prvi advenstki vikend biti sniježan, Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka

Ono što bi još svakako trebalo učiniti je zaštititi Baku Mraz kao prepoznatljivi brend. A najpoznatija delnička baka je prvi put uoči jubilarne adventske bajke uputila poziv gostima da od petka dođu u njezino selo.


U selu će, kaže aktualna gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić, od početka adventa do prvog vikenda nakon Nove godine gostima biti dostupan sajam autohtonih proizvoda, posebno bogati programi događanja od petka do nedjelje, vožnja kočijom i turističkim vlakićem, izložbe…


Pribroji li se svemu tome i podatak da, nakon dvije pandemijski zahtjevne godine, iz Rijeke prema Delnicama iznova organizirano tijekom tjedna i vikenda kreću izletnički vlakovi, te da se slični aranžmani s Hrvatskim željeznicama nastoje dogovoriti i za goste iz Zagreba, u najvećem goranskom gradu nadolazeći advent imaju razloga iščekivati s optimizmom.


Poslušajte priču:

Kako se Delnice spremaju za jubilarno izdanje adventske bajke?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.