Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ovog vikenda na Cresu Creski kaić i Festival meha!

27.05.2023.

11:28

Autor: Radio Rijeka

Festival meha

Festival meha

Foto: - / TZ Grada Cresa

Jubilarno peto izdanje događanja "Creski kaić" od 27. svibnja do 4. lipnja donosi niz atraktivnih aktivnosti poput regate tradicijskih brodova, zanimljivih turnira i radionica, izložbi i glazbeno-zabavnih programa. Ovog vikenda Cres je domaćin i Internacionalnog festivala mijeha (meha).

Prvo nešto više o Creskom kaiću. Uvod u događanje održat će se 27. svibnja u pitoresknom Valunu. Uz plivački maraton "Swim 4 fish“ svi zainteresirani posjetitelji moći će uživati u smotri tradicijskih plovila na jedra, razgledu tradicijskog broda Nerezinac, radionici "Vuna i more“, sajmu lokalnih proizvoda "Creska butega“, gastro delicijama i glazbenom nastupu klape Burin.


Nakon Valuna događanje seli u grad Cres, a svečanom otvorenju Creskog kaića koje će se održati u ponedjeljak, 29. svibnja i ove će godine prethoditi brodograditeljska radionica ispod gradske lože u sklopu koje će se obnoviti stara barka koja će se spustiti u more na samom otvorenju. 


Ovogodišnji Creski kaić počet će u 10:30 otvorenjem izložbe Dječjeg vrtića Girice dok će od 18 sati nastupiti Puhački orkestar Josip Kašman, nakon čega slijede otvorenja izložbi Creskog muzeja i Zajednice Talijana Cres, dok će u 20 sati spuštanje obnovljene drvene barke u more i službeno označiti početak ovogodišnjeg Creskog kaića. 


Veliko finale ovogodišnjeg Creskog kaića održat će se 3. lipnja, uz regatu tradicijskih barki na jedra, brudetijadu, natjecanje u podvodnom ribolovu i udičarenju te podjelu nagrada najuspješnijima u turnirima, a do dugo u noć sve prisutne zabavljat će Gustafi. Posebno atraktivna bit će i noćna plovidba tradicijskih barki creskom lukom u programu naziva „Igra jedara i svjetla“.

regata tradicijskih barki na jedra

regata tradicijskih barki na jedra

Foto: Robert Sablic / TZ Grada Cresa

Nadalje, ovog vikenda posebnu poslasticu za sve posjetitelje pripremili su Foklorno društvo Orlec i Folklorno društvo Studenac Nerezine, koji već 12. godinu organiziraju internacionalni festival meha, čuvajući na taj način vrijednu baštinu otoka Cresa i popularizirajući sviranje tradicionalnog instrumenta - meha.


27. svibnja s početkom u 19 sati festival će se održati u Nerezinama, nakon čega se u nedjelju, 28. svibnja s početkom u 19 sati održava u Orlecu. Uz domaćine nastupit će 20-ak sudionika iz Češke, Italije, Njemačke, Škotske, Crna Gore i Hrvatske. Ulaz je slobodan.

navečer: koncerti!

navečer: koncerti!

Foto: Robert Sablic / TZ Grada Cresa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.