Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:30 / 09.12.2019.

Autor: Albert Petrović

Pretpremijerna slušaonica albuma Roberta Funčića "Dječak, Brod, Čempres"

Robert Funčić na balkonu Radio Rijeke (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Robert Funčić na balkonu Radio Rijeke (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

"Dječak, Brod, Čempres" to je naslov dugo očekivanog kantautorskog albuma Roberta Funčića koji će svjetlo dana u fizičkom obliku ugledati tek za mjesec dana, ali je u nedjelju ekskluzivno predstavljen slušateljima Radio Rijeke.

Pola pjesama već je dobro poznato publici, budući da je materijal nastajao godinama. Riječ je o teškom i mukotrpnom radu koji potpuno odudara od današnjih uzusa, reći će Robert Funčić. "A i nije baš jednostavno sam odsvirati, otpjevati i producirati materijal", kaže.

"Svjestan sam da ovo predbožićno veselje nije baš prikladno doba za promociju glazbe ovakvog ugođaja. Zato ćemo službenu promociju održati u drugoj polovici siječnja", najavio je autor.

Na pitanje kako to da se, osim dueta s Vesnom Vrandečić u Xeniji, nije ranije odlučio za pjevanje kaže: "Kad sam ostavio band i prešao na studijski rad, vjerojatno sam izgubio onu dozu narcisoidnosti neophodnu za pjevače. Osim toga, radio sam redom za vrsne pjevačice, pa nisam imao potrebu za tim."

"Što je zanimljivo - ni album nije trebao ispasti album. Pjesma Dječak bila je svojevrsni pilot koji sam pokazao ljudima do čijeg mišljenja držim. Očekivao sam da će me neki popljuvati, međutim, od svih sam dobio pohvale, a neki su bili i oduševljeni. Tako sam nastavio dalje...", pripovijeda Funčić.

"Dječak, Brod i Čempres su nekakve koordinate logičnog životnog puta: djetinjstvo, zrela dob i na kraju smiraj, starost. Svjestan sam, kažem, da ova glazba nije adekvatna vremenu u kom živimo na brzinu i površno, ali moji glazbeni idoli su stvarali krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih, kad je bilo dovoljno vremena za uživanje u glazbi i kad su na top listama sve pjesme bile poduže", govori autor.

Osim već poznatih Dječaka, Grada i Broda, album donosi dvije pjesme na ugljanskom dijalektu: Lito i Crni Facoul te Planinu, Čempres, Crveno lišće i Pasje godine. Posljednju pjesmu je Robert Funčić posvetio neprežaljenom ljubimcu Teddiju.

Dok čekamo album slušamo kako ga je Robert Funčić predstavio u programu Radio Rijeke:

Robert Funčić: Dječak, Brod, Čempres; pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.