Hrvatski radio

Radio Rijeka

RetrOpatijski festival: još jedna večer uz hitove iz Kristalne dvorane

08.11.2015.

10:10

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I na drugoj večeri RetrOpatijskoga festivala nastupio je niz glazbenika iz Hrvatske i inozemstva. Brojne su hitove iz vremena Opatijskoga festivala oživjeli u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, u novome aranžmanu, uz pratnju Jazz orkestra HRT-a.

Najljepše melodije Opatijskoga festivala još su jednom zazvonile pod raskošnim lusterima Kristalne dvorane, koja je rasprodana dočekala slavna imena domaće i regionalne glazbene scene na drugoj večeri RetrOpatijskoga festivala. Novi aranžmani koje su potpisali vrhunski autori, maestralna pratnja Jazz orkestra HRT-a i ideja manifestacije prema kojoj je svaki od izvođača sam izabrao pjesmu koju će izvesti i koju "osjeća svojom" uspjeli su prizvati eleganciju i emociju prošlih vremena, unijevši ipak u svaku notu osobnost i energiju jedinstvenih vokala u interpretacijama koje kao da su "krojene po njihovoj mjeri".

RetrOpatijski festival otvorila je Manuella Brečko i vokalni sastav Akvarel pjesmom "Vozi me vlak v daljave", nakon kojih su nastupili Novi fosili s vlastitom pjesmom "Najdraže moje". Pero Galić iz grupe Opća opasnost otpjevao je "Dan koji se pamti" koji je izvodio Krunoslav Kićo SlabinacNina Kraljić rasplela je "Iluzije", a Gorana Karana zavela je "Mia" Dade Topića koja je popularizirala ovo žensko ime među jugoslavenskim pukom.

Maja Posavec otkrila je "Što me čini sretnom", ne izgubivši niti trunke ekspresivnosti i snage Josipe Lisac od koje je "posudila" tekst, a Zorica Kondža, pobjednica posljednjega Opatijskog festivala 1986. godine, nastupila je upravo s tom pobjedničkom pjesmom – "Bar da znam". Teška industrija konačno je imala priliku izvesti pjesmu "Ti si mi bila naj, naj" koju je napisao tadašnji član grupe Gabor Lenđel, ali ju je dao grupi Indexi jer mu se nije činila prikladnom za "hard rock" sastav.

Jednog drugog hita Indexa, "Zbogom ostaj ljubavi", prihvatio se Marko Tolja, Aleksandra Kovač sjela je u "Autobus Calypso" koji spada među najpoznatije hitove Ive Robića, a Jacques Houdek briljirao je u pjesmi "Mirno teku rijeke". Tereza Kesovija otkrila je kako zvuči "Tvoj glas", dok je Marko Tolja poručio i "Potraži me u predgrađu" Ladi Leskovaru te "Zbogom ostaj ljubavi" Oliveru Dragojeviću. Neno Belan & Fiumens otpjevali su "U nedilju, Ane", a "Vino i gitare" spojile su vokale Nine Kraljić i Jacquesa Houdeka. Prvo izdanje RetrOpatijskog festivala zaključila je Gabi Novak pjesmom "Nada".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.