Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka Dječja kuća slavi prvi rođendan!

19.03.2022.

10:16

Autor: Radio Rijeka

sretna prva obljetnica rada

sretna prva obljetnica rada

Foto: - / Dječja kuća

U odrastanju svakog djeteta prvi rođendan ima posebno mjesto. Ništa drugačije nije ni kada se razvijate kao Dječja kuća, jedinstveni riječki projekt posvećen kulturi i neformalnom obrazovanju djece, a koji je nastao kao dio revitalizacije i pretvaranja zapuštene industrijske baštine kompleksa “Benčić” u kvart kulture.

Upravo 26. ožujka 2021. godinu prvi su puta javnosti otvorena vrata ne bi li u subotu, godinu kasnije, slavili prvi rođendan!


Godina nikome od nas pa ni oblikovateljima Dječje kuće nije bila nimalo jednostavna, obilježena je pandemijom, mjerama i produženim trajanjem okolnog gradilišta, ali unatoč tome radilo se na svim slojevima oblikovanja sadržaja i programa Dječje kuće - sjetimo se realiziranog festivala Tobogan, Zimske priče iz Benčića, niza radionica u rasponu od 3D printanja do arhitekture za djecu, desetaka filmskih projekcija najvećih animiranih hitova, predstava… 


Subote su i inače u Dječjoj kući poprilično vesele, ali rođendanska 26. 3. bit će posebna. Uz redovne radionice koje se odvijaju subotom ovoga puta tu će biti i posebno izdanje likovnog putovanja svijetom Art-Attack posvećenog Africi, radionica DJ-inga među policama knjiga, pop-up radionica MMSU Lab s temom bombica za ozelenjavanje, radionica izrade pletenih lutkica koja će ujedno promicati i vrijednost volontiranja.


Na terasi će biti razigrano jer će nas Gradsko kazalište lutaka razgibati s dvije izvedbe Čarobne svirale, priča u pokretu iz ciklusa pričopredstava.


Prava poslastica je filmski program koji će biti obilježen svijetom Disneyjevih klasika, samo ovom prilikom po prvi puta prikazanim u dvorani Dječje kuće u organizaciji Art-kina. Čekaju vas redom projekcije Ljepotica i zvijer, Trnoružica, Alisa u zemlji čudesa, a navečer začin japanskog majstorstva s “Avanturama male Chihiro”.


Pričaonički bonus je gostovanje “Bajkarica” i pripovjedačice Srebrenke Peregrin. Riječ je o djelu od 200 ilustriranih stranica koje donosi narodne priče i bajke o junakinjama sa svih kontinenata koje svojom snagom, snalažljivošću, kreativnošću i poduzetnošću pomažu sebi i svojim zajednicama, a bit će osnova pripovjedaonice.


Rođendanske subote održat će se i prvi mini dječji buvljak igračaka, stripova, slikovnica u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka. Model rada je jednostavan - na temelju obrasca na stranici djecjakuca.hr djeca od 6 do 13 godina s roditeljima mogu rezervirati stol na kojem mogu izložiti svoje stripove, igračke, slikovnice (...) te ih mijenjati s ostalom djecom, roditeljima…


Osigurano je 5 mjesta pa svakako požuriti s prijavom. Plan je da se mini dječje razmjene stripova, igračaka, slikovnica, održavaju redovno svake subote kroz proljeće do ljeta.


Danas vas očekuje i akcija Gradske knjižnice Rijeka – za djecu koja se žele učlaniti u Dječji odjel Stribor (treći kat Dječje kuće) taj dan akcijski upis je samo 25 kuna te će izuzetno dječji odjel rođendanski raditi cijeli dan.


U Dječjoj kući u veljači s radom je počeo i snack&caffe bar "Baltazar" u kojem se u ugodnom ambijentu, dizajnerski privlačno uređenom prostoru, može uživati u soku, kakau ili kavi pa ćemo i tu biti cijeli dan do večernjeg finala s prvom rođendanskom tortom.


Sve informacije o programima, detaljima prijava i uključivanja dostupne su na webu djecjakuca.hr.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.