Hrvatski radio

Radio Rijeka

19:49 / 06.03.2022.

Autor: Tatjana Sandalj

Riječki prvi val: tri CD-a koji slave riječki rock

Mario Neda i Velid o Riječkom prvom valu

Mario Neda i Velid o Riječkom prvom valu

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Riječki prvi val, trostruki nosač zvuka na kojima su se napokon našle snimke bendova koji su to odavno zaslužili, bio je povod što su Na nedeljnemu obedu ovoga tjedna bili prvoimenovana u triju Neda, Miljenko i Dario te publicist Velid Đekić.

"Riječka rock scena 60-ih kronološki je prvo, time i herojsko poglavlje hrvatskog rocka. Pa i ne samo njega. Zahvaljujući temeljima postavljenima koncem 50-ih, riječka scena prva je jugoslavenska, štoviše prva rock scena tadašnjega socijalističkog dijela Europe", piše u uvodom slovu autor i urednik CD box seta "Riječki prvi val" Velid Đekić.


Neda je svjedočila o roku šezdesetih iz tih godina, ali i vremena današnjeg, u kojem brojni ljudi i dalje održavaju dobar rockerski duh Rijeke. 


U pronalaženju pjesama skupljenima na ta tri CD-a Đekiću su pomogli Ivica Vrkić, novinar i glazbeni urednik Radio Rijeke koji je kopao po našem arhivu i arhivu Radio Zagreba, zatim glazbenik Vladimir Stanković Stone koji je sačuvao mnoštvo magnetofonskih vrpci iz tog vremena, a za tehničku obradu zvuka zaslužni su Andrej Baša i Robert Funčić. Izdavači su Melody i KUD Baklje. 


Poslušajte nedeljni obed potcrtan smijehom i glazbom:

Na obedu: Riječki prvi val

Samo s ljubavlju i angažirano nastaju dobre priče

Samo s ljubavlju i angažirano nastaju dobre priče

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka