Hrvatski radio

Radio Rijeka

Robert Funčić: "Jedan život nije dovoljan da se nauči sve o glazbi!"

30.11.2017.

12:58

Autor: Ivica Vrkić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Poznati su ovogodišnji dobitnici nagrada Hrvatske glazbene unije, a među njima je i riječki glazbenik, skladatelj, producent i izvođač Robert Funčić. Nagrada u povodu 40 godina umjetničkog rada i značajnog doprinosa glazbenoj sceni bit će mu uručena na svečanoj sjednici HGU-a u Zagrebu 7. prosinca.

Robert Funčić je široj glazbenoj javnosti najpoznatiji kao osnivač i vođa grupe Xenia te kao član riječke grupe Vrijeme i zemlja. Posljednjih godina djeluje kao producent i autor kompozicija za druge izvođače, ali i kao kantautor koji je dosad objavio nekoliko kompozicija. 

"Rekli su mi da se čuvam nagrada u ovom životnom dobu, ali mislim da još imam što reći, dapače - radim više nego ikada", rekao je Robert Funčić u razgovoru za našu emisiju "Tris". 

Prisjetio se tom prigodom svojih akustičnih početaka i kantautorskih uzora koji su djelovali krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, prvih pjesama napisanih čim je naučio tri akorda na gitari te suradnje s glazbenicima, među kojima su bili Marijan Blažina, Nenad Bach i Vesna Vrandečić, koja će početkom osamdesetih postati pjevačica grupe Xenia. 

Robert Funčić je u razgovoru s Ivicom Vrkićem govorio i o tome zašto nije ljubitelj videospotova te kako jedan život nije dovoljan da se nauči sve o glazbi. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.