Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Rodija se Bog i čovik": nosač zvuka Ženske klape Luka

23.12.2018.

13:29

Autor: Tatjana Sandalj

Jagoda i Matea, o svemu pomalo, a najviše o Ženskoj klapi Luka i novom CD-u (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Jagoda i Matea, o svemu pomalo, a najviše o Ženskoj klapi Luka i novom CD-u (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Ženska klapa Luka objavila je osmi nosač zvuka. Naslovljen je "Rodija se Bog i čovik", a riječ je o prigodnom albumu hrvatskih narodnih božićnih pjesama. Snimljen je u crkvi Sv. Jurja mučenika na Trsatu.

Narodne božićne pjesme su simbol hrvatske crkvene, ali i pučke glazbe. Radi postizanja autentičnog crkvenog zvuka Klapa Luka je pjesme snimila u prostoru crkve na Trsatu, uz gostoprimstvo franjevaca i pomoć župnika fra Maria Zubaka

Snimljeno je devet pjesama, a njihov je slijed priređen prema pjevanim dijelovima mise. Uvodnu pjesmu "Rodija se Bog i čovik" potpisao je Ljubo Stipišić Delmata, kao i obradu tradicionalne pjesme "Veseli se Majko Božja".

Hrvatski etnomuzikolog Joško Ćaleta je klapi predložio pučku pjesmu s Hvara: "Kad se Isus, ditić u betlem porodi", a klapski skladatelj Duško Tambača obradio je tradicionalnu "U sve vrijeme godišta". Nikica Kalođera potpisuje obradu narodne skladbe "Tri kralja jahahu", a druge pjesme obradili su autori crkvene glazbe Miho Demović, Franjo Dugan i Dragutin Kukla

Bonus track je "Molitva" autorskog tima Tatjana Bob - Duško Rapotec, posvećena Majci Božjoj Trsatskoj. 

Producent izdanja je Ivan Popeskić, klapu je uvježbao njihov novi maestro i skladatelj Andrej Babić, a izdavač CD-a je Dallas Records. O novom nosaču zvuka u emisiji "Ćo ti, ćo mi" govorila je predsjednica Klape Luka Jagoda Lesica, poslušajte: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.