Hrvatski radio

Radio Rijeka

Smiljan Kirinčić: odvjetnik koji stvara pjesme na dobrinjskoj čokavici

12.05.2019.

13:24

Autor: Irena Grdinić

Smiljan Kirinčić i Irena Grdinić uoči emisije (Foto: Predrag Hržić / HRT - Radio Rijeka)

Smiljan Kirinčić i Irena Grdinić uoči emisije (Foto: Predrag Hržić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Smiljan Kirinčić je riječki odvjetnik, ali i svestrani umjetnik, koji se niz godina bavi skladanjem i pisanjem stihova, a njegove su pjesme već dvaput pobijedile na festivalu čakavske šansone Čansonfestu.

Iako od svoje šeste godine živi u Rijeci, Kirinčić je vezan za otok Krk i Dobrinjštinu iz koje potječe, pa osobitu pažnju posvećuje upravo dobrinjskoj čokavici, dijalektu koji je specifičan po upitnoj rječci "čo" i koji se sve rjeđe govori, čak i među lokalnim stanovništvom.

Upravo ga je to nagnalo da dio svojih stihova piše upravo na čokavici, a jedna od njegovih pjesama prva je uglazbljena i snimljena skladba na čokavici. Kirinčić u emisiji "Ćo mi, ćo ti" progovara o glazenoj sceni 70-ih, o slavnim danima danas oronulog hotela Palace u Malinskoj, najboljeg u tadašnjoj državi, u čiju su kockarnicu dolazili brojni inozemni i domaći gosti, a u čijem je baru Kirinčić svirao klavir... Poslušajte: 

Ćo mi, ćo ti: Smiljan Kirinčić, odvjetnik, glazbenik, pjesnik; pripremila Irena Grdinić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.