Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što nam Fužinarci pripremaju za advent?

16.11.2022.

16:14

Autor: Nenad Lučić

Djed Božićnjak u izletištu Šumska bajka

Djed Božićnjak u izletištu Šumska bajka

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Razdoblje adventa i novogodišnjih blagdana trebalo bi 2022. potvrditi kao turistički rekordnu godinu na području Općine Fužine. U Fužinama takav optimizam ne temelje samo na dosad ostvarenim rezultatima, već i na najavama da mjesto, koje nosi status perjanice turizma Gorskog kotara, tijekom prosinca planira niz prepoznatljivih i novih sadržaja. 

U izletištu Šumska bajka spremni su za zimske goste

U izletištu Šumska bajka spremni su za zimske goste

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Općina Fužine je do sredine studenog gotovo dosegnula turističke rezultate iz dosad rekordne 2019., a one iz 2021. godine premašila za gotovo 20 posto. 


Boljeg motiva za kvalitetnu pripremu adventskih i novogodišnjih sadržaja nema, slaže se voditeljica općinskog Ureda za turizam Silvija Sobol, te dodaje kako su za organizaciju vikend događanja tijekom adventa osmišljene čak dvije lokacije. 


Prva, u središtu Fužina, nazvana je Goransko božićno selo. U njemu će, osim bogate ponude obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, tijekom subotnjih i nedjeljnih poslijepodneva edukativne radionice biti namijenjene djeci, a odrasli će moći uživati u nizu glazbenih događaja, od kojih je jedan koncert planiran čak i u spilji Vrelo.


U danima vikenda turistički će putevi na području Općine Fužine tijekom prijepodnevnih sati uglavnom voditi prema izletištu Šumska bajka nedaleko naselja Lič. Izletištem, uz ograđene prostore sa životinjama i druge sadržaje, dominiraju bajkoviti kipovi od drva, te posebno četiri metra visoka skulptura drvenog Djeda Božićnjaka. 


Dio bajkovite priče, kaže voditeljica izletišta Renata Juričić, mogu biti i sve obitelji koje dođu, jer za djecu je predviđeno kostimiranje u vilenjake, majkama su namijenjeni kostimi dobrih vila, a očevi nakratko mogu i sami postati Djedovi Božićnjaci. Kako u Šumskoj bajci nema struje, za dekoraciju će se pobrinuti gosti ukrašavajući blagdansko stablo svojim suvenirima dobrih želja. 


Najveće turističko-blaganske želje Općine Fužine vezane su uz tradicionalni silvestarski ispraćaj Stare godine u podne. Njemu će, kao i dosad, dan ranije prethoditi šetnja pod bakljama do spilje Vrelo, a u Fužinama su, nakon velike podnevne fešte, tijekom predvečerja odlučili organizirati i novogodišnji doček za najmlađe. 


Na prvi dan 2023. godine, gosti će se u Fužinama organizirano moći družiti uz logorsku vatru. Poslušajte prilog:

Što nam Fužinarci pripremaju za advent?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.