Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sušak i Kazalište: dvije ljubavi Mensura Puhovca

18.10.2015.

15:20

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na nedjeljnom Obedu Radio Rijeke već smo slušali o životu u tri države, a danas smo čuli priču o životu uz četrnaest intendanata. Priču o životu u i uz riječko Kazalište... o pjesmi i igri... i Sušaku - znate li da i Sušak ima svoj Turnić?

Kako se i zašto dogodilo da je čovjek imena Mensur trdo domaći čakavac, Vežičan i Sušačan? Odgovor na to pitanje je povijesna sličica koja odražava način života Rijeke: lokalno u neprestanom prožimanju sa svime što gospodarski, politički i društveni vjetrovi donose u Primorje.

Podsjetio nas je Mensur Puhovac da je Vežica relativno nedavno još bila selo, nadomak grada, ali selo u kojem je stanovništvo uzgajalo kokoši i koze, ali i krave; u kojem su djeca krala trešnje susedu iako su imala trešnjino stablo u svom vrtu; u kojem su dječaci pikali balu... Podsjetili smo se kade je vežička stanica, a kade sušački Turnić.

Iako je u mladosti pobjeđivao na brojnim natjecanjima za jugoslavenske mlade pjevačke talente, obzirom da je od djetinjstva bio vezan uz riječko kazalište, danas HNK Ivana pl. Zajca, u kazalištu se i nastavila njegova pjevačka i životna priča. Član zbora Opere postao je 1971. uz mjuzikl. Sada čeka penziju nakon 45 punih godina staža, ali ne misli mirovati u mirovini jer mjuzikl "Sušak, Sušak" nije kraj njegova zanimanja za glazbu i kazalište.

Sjeća se Puhovac zašto su iz glavne kazališne zgrade morali seliti u Neboder (danas Hrvatski kulturni dom na Sušaku). Sjeća se povratka, sjeća se Dušana PrašeljaDoriana SokolićaDrage Crnčevića, Vlade Štefančića... Odgovara na pitanja tko je najbolji intendant i kako bi trebao izgledati kazališni repertoar, zašto je pokrenuo dramsku skupinu "Intermezzo" i zašto je nakon godina pjevanja tuđih pjesama odlučio napisati svoju.

Mensur Puhovac bil je na obede z Marion Lipovšekon Battifiacon, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.