Hrvatski radio

Radio Rijeka

08:58 / 21.06.2020.

Autor: Albert Petrović

Svjetski dan glazbe 21. lipnja: bez nje bi život bio nezamisliv

I Damir Kedžo pridužuje se obilježavanju Svjetskog dana glazbe (Foto: Tibor Jurjević / Pixsell)

I Damir Kedžo pridužuje se obilježavanju Svjetskog dana glazbe (Foto: Tibor Jurjević / Pixsell)

Foto: - / -

Svjetski dan glazbe (franc. Fête da la Musique) slavi se svake godine 21. lipnja susretima i besplatnim nastupima profesionalnih i amaterskih glazbenika na otvorenim pozornicama, gradskim ulicama pa čak i muzejima.

Koncerti i glazbene priredbe organiziraju se radi promocije raznih žanrova glazbe među svim naraštajima, uz podsjećanje na to koliko glazba uljepšava svakodnevnicu. Prvi Svjetski dan glazbe obilježen je u Parizu 1982. godine, a danas se održava u više od 460 gradova u preko 120 zemalja na svim kontinentima.

Tom slavlju pridružuje se i naša zemlja. Predsjednik i počasna predsjednica Hrvatske glazbene unije - Podružnice Primorsko-goranske županije Ivan Pešut i Jadranka Čubrić u našem su programu najavili događaje širom županije. Sudjelovat će sedamdesetak glazbenika, profesionalaca i amatera, koji će stanovnike iznenaditi svirkama na otvorenom s neobičnih mjesta.

"Nećemo otkriti sve zbog faktora iznenađenja, ali možemo naznačiti nešto, pa na našim web-stranicama možete pronaći  dio nedjeljnog programa. Uvertiru ćemo imati dan ranije,,u subotu u Voloskom,,prisjećanjem na nezaboravnog Ljubu Kuntarića, koji bi tog dana imao 95 godina", najavili su i naglasili kako uz glazbenu ekipu koja svake godine obilježava ovaj dan, po prvi puta se pridružuju Karin KuljanićDamir KedžoRobert Funčić i drugi. Poslušajte razgovor:

Svjetski dan glazbe, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.