Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tko je inspektor Špiro iz pjesme Daleke obale i kako je povezan s Rijekom?

22.02.2022.

12:56

Autor: Alen Čemeljić

Daleka obala

Daleka obala

Foto: - / last.fm

Špiro je inspektor u općini, jedan je od stihova koji se lako pamti. I Špiro je zaista inspektor, i dan danas bavi se inspektorskim poslom, ali ne u Splitu kako bi netko mogao pomisliti budući da se radi o splitskom bendu i pjesmi Osamdesete koja govori o splitskoj rock sceni tih godina prošlog stoljeća.

Inspektor Špiro je, naime, već godinama na Sjevernom Jadranu. Špiro mu je, međutim, nadimak, a pravo ime i prezime našem inspektoru je Tomislav Šperanda. Svirao je bas u raznim bendovima, a na Sjeverni Jadran dovela ga je ljubav koja i dalje traje. 


Na razgovor smo ga uspjeli privoljeti jer u Rijeci često boravi, kaže nam, zbog svoje drage unučice. E da, junaci tih vremena su postali djedovi, daleko su te osamdesete kad su stalno svirali i svake noći susjede budili. 


Neke stvari su, međutim, ostale i dan danas iste. Špiro je i dalje inspektor u općini, a Renato je još uvijek u Australiji. Poslušajte razgovor s inspektorom Špirom:

razgovor s Tomislavom Šperandom

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.