Hrvatski radio

Radio Rijeka

Trideseti rođendan grupe Grad u rasprodanom riječkom Pogonu kulture

27.11.2015.

15:15

Autor: Ivica Vrkić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kultni riječki rock-sastav Grad nastupit će u rasprodanom riječkom Pogonu kulture ove subote 28. studenog u 23 sata, što će biti vrhunac proslave obilježavanja 30 godina djelovanja. "Najveći mali hrvatski rock-bend" u obilježavanje 30. godišnjice osnutka ulazi u vrlo dobrom koncertnom raspoloženju.

Dobru formu za koncerte dali su naslutiti još 11. rujna kada su nastupili na riječkom Korzu, u sklopu proslave 70. rođendana Radio Rijeke.

Pjevač Dean Škaljac kaže kako bend osjeća potrebu i dužnost da obilježi dugu tradiciju benda, ali i riječke rock-scene, čiji je Grad nezaobilazan dio. Bit će to i prigoda da se bendu uruči posebno priznanje Hrvatske glazbene unije, kojom ih struka, u povodu njihova velikog jubileja, nagrađuje za sveukupan doprinos rock-glazbi.

Jer priča o grupi Grad je i priča o riječkoj glazbenoj sceni i onom njezinu dijelu kojeg se često voli nazivati "boljom prošlosti", a obilježili su je sastavi kao što su Let 3, Fit, Grč, Cacadou Look, Ogledala, Denis & Denis i ostali. 

Od uvrštavanja na antologijsku kompilaciju "Rijeka-Pariz-Texas" 1987. godine, preko prvoga samostalnog albuma "Ljudi" 1991. pa sve do kolekcije "Ne" iz 2010., Grad je - unatoč povremenim zastojima u djelovanju - izgradio prepoznatljiv stil, pa stoga ne čudi što su svih ovih godina omiljeni sastav publici različitih glazbenih sklonosti.

Tome u prilog govori i činjenica da su štovatelji riječke rock-scene, okupljeni oko Facebook stranice knjige "Riječke rock himne" autora Zorana Žmirića, pjesmu "Ima li nešto" odabrali za riječku rock-himnu, odnosno najbolju rock-pjesmu ikad skladanu u gradu na Rječini.

Uoči subotnje proslave rođendana u Pogonu kulture, članovi grupe Grad gostovali su u programu Radio Rijeke:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.