Hrvatski radio

Radio Rijeka

Žena s najdužim stažem hrvatskog automobilizma

22.01.2022.

12:56

Autor: Iva Pavletić Crnić

Ljiljana Kamenar (AK Rijeka)

Ljiljana Kamenar (AK Rijeka)

Foto: - / racing.hr

Ljiljana Kamenar, sada 73-godišnjakinja, gotovo je pola stoljeća žarila i palila automobilističkim stazama. Počela je slučajno, iz radoznalosti, kada je imala 28. godina i od tog trenutka nije propustila niti jednu rally utrku u Hrvatskoj.

Posljednju je utrku, nakon 45 godina karijere, odvozila prije dva tjedna na završnom natjecanju Prvenstva Hrvatske u kronometar vožnjama, koje se održalo na Grobniku. Ljiljana je uspješno završila utrku uzevši treće mjesto u konkurenciji vozačica, a ujedno je proglašena i najuspješnijom veterankom.

Nisam se zasitila automobilizma i utrka, nego su posljedice nakon preboljenog koronavirusa ipak prejake. Bila sam još u ožujku 20 dana u bolnici, dva dana na respiratoru, a ostalo na kisiku.

Ljiljana Kamenar

Prvu je utrku legenda riječkog automobilizma odvozila 1976. godine. U Novom listu pročitala je da se održavaju neke utrke i da se žene mogu prijaviti, pa se odlučila prijaviti i ona. A ostalo? Ostalo je povijest... 


Za volanom svog prepoznatljivog Autobianchia i kasnije Yugića mnoge je vozače ostavila iza svojih leđa, a u razgovoru nam je rekla kako su je doživljavali u muškom svijetu autoutrka, kao i kako je uskladila brak, majčinstvo i rally utrke. Poslušajte razgovor:

razgovor s riječkom legendom

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.