Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Zvijezda je rođena" treći put: prolazno uz odličnu glazbu

11.10.2018.

17:03

Autor: Blanka Uzelac

Kako izgleda i zvuči najnovija Zvijezda... provjerite sami (Foto: Jurica Galoić / Pixsell)

Kako izgleda i zvuči najnovija Zvijezda... provjerite sami (Foto: Jurica Galoić / Pixsell)

Foto: - / -

Iako se radi o debitantima u glumi i režiji, planetarno su popularni. Oni su Lady Gaga i Bradley Cooper, glavni glumci u filmu "Zvijezda je rođena", trećoj preradi priče koja je prvi put snimljena još 1937. godine.

Pjevačica Lady Gaga prvi puta se okušala kao glavna glumica, dok je Cooper, uz to što tumači glavnu mušku ulogu, ujedno debitirao kao redatelj filma "A star is born". 

Film je doživio treći remake. Original priče o pjevačkoj zvijezdi u zalasku i onoj u usponu snimljen je davne 1937. godine, prva obrada nastala je 1954., druga 1976. i sada je snimljena treća. Iako, zanimljiv je podatak da je 2011. godine Clint Eastwood htio režirati taj film i angažirati Beyonce, međutim negdje je zapelo.

"A star is born" (2018) "Zvijezda je rođena"; Redatelj: Bradley Cooper; Scenaristi: Eric Roth i Bradley Cooper; Uloge: Lady Gaga i Bradley Cooper

Ako uzmemo u obzir činjenicu da je 50-ih godina angažirana Judy Garland, a 70-ih Barbra Streisand, uopće ne sumnjam da će se za 10 ili 20 godina ponovo naći netko tko će na filmsko platno postaviti neku novu, aktualnu zvijezdu.

Ove, 2018., aktualna je Lady Gaga. Bradley Cooper sigurno je nije angažirao samo radi popularnosti, iako nije poznato tko je još ušao u uži krug, ali postigao je pogodak jer se doista potrudila dati sve od sebe. Uz to što je gledatelji konačno mogu vidjeti bez šminke i ludih odjevnih kreacija. Lady Gaga in natura i odličan Bradley Cooper kao glumac koji je oduševio i svojim vokalnim sposobnostima.

Zaslužan je, usput budi rečeno, i za soundtrack. Uz to što je koautor, inzistirao je da pjesme budu uživo otpjevane na filmskom setu.

Vrijedi li gledati film? Nije naodmet, iako nije riječ o remek-djelu. Traje predugo, više od dva sata. Kemiju među njima ja nisam osjetila, možda zato što su mi nekako ljubavno nespojivi Lady Gaga i Bradley Cooper.

Kraj filma nije toliko dojmljiv, iako mora biti jer je film melodrama. Možda mi je mrvicu žao što Clint Eastwood nije bio ustrajan u stvaranju filma, ali što se može.

No, s obzirom da se Bradley Cooper prvi puta okušao kao redatelj, a Gaga kao glumica, apsolutno prolazna ocjena, s tim da ocjenu 5+ zaslužuje originalna glazba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.