Hrvatski radio

Radio Rijeka

2000 izviđača iz Hrvatske i svijeta učinili Liku središtem mladosti

09.08.2022.

11:39

Autor: Radio Rijeka

izviđači

izviđači

Foto: - / Savez izviđača Hrvatske

U Lovincu je završila najveća izviđačka avantura – 11. Smotra izviđača Hrvatske!

Najveće ovogodišnje višednevno okupljanje djece i mladih u Hrvatskoj nakon 2 tjedna i stotina provedenih aktivnosti, privedena je kraju. Pjesma, igra i smijeh odjekivali su Lovincem od jutra do mraka i nikada Lovinac do sada nije doživio toliko mladih na jednom mjestu.


Ovoliko zanimljivog programa i aktivnosti u prirodi nikada nitko još nije organizirao na jednom mjestu. Tako su mladi, u ukupno 9 organiziranih centara znanja, imali na raspolaganju stotine radionica i aktivnosti.


Gradile su se tako od drveta osmatračnice, penjališta, velike ljuljačke i klackalice pa čak i pravi katapulti. Učilo se praviti zaklone u šumi, paliti vatru bez šibica i upaljača, napraviti obrok od kopriva. Mladi su se natjecali u brzinskom postavljanju šatora, morseovoj abecedi, paljenju vatre, ali i sportskim aktivnostima poput izviđačima popularnom Scoutball-u. 


Na jezeru Sveti Rok izrađivale su se splavi, ali i učile osnove veslanja i spašavanja u vodi. Organizirane su biciklističke radionice i biciklijade po Lici, promatralo noćno nebo i Sunce teleskopima, učilo kako pružiti prvu pomoć unesrećenima.

Ovakav spoj mladosti, entuzijazma i prekrasnih ljudi, kako iz Like tako i iz čitave Hrvatske, ali i svijeta, koji su se okupili u Lovincu, nitko od nas nije mogao ni sanjati prije nekih godinu, dvije. Sada kada je Smotra završila, svi smo presretni s učinjenim!

Boris Vujnović - glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske

Nadalje, na arheološkom nalazištu na Cvituši arheolozi su mladima prikazivali osnove arheologije, tehnike iskapanja, organizirali radionice izrade glinenih posuda. Izviđači su učili i planinariti pa su tako zauzeli i najviše vrhove Velebita.


Obilazile su se Cerovačke špilje, Nacionalni park Paklenica, Park prirode Velebit pa su mladi mogli iz prve ruke doživjeti prirodne ljepote Like. Uz izviđače iz Hrvatske, sudionici 11. Smotre bili su i izviđači iz Izraela, Francuske, Bugarske, ali i Ukrajine te volonteri iz Njemačke, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Velike Britanije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.