Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prije 75 godina u Rijeci je osnovana Jadrolinija

20.01.2022.

09:58

Autor: Josip Krmpotić, Iva Pavletić Crnić

Illustration

Illustration

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

20. siječnja 1947. godine u Rijeci je,  pod nazivom "Jadranska linijska plovidba" osnovano je brodarsko poduzeće nastalo udruživanjem više manjih brodara - Jadrolinija! U 75. obljetnicu nacionalni je brodar uplovio s 54 broda: deset katamarana, četiri klasična putnička broda, tri trajekta za međunarodne plovidbe te 37 trajekata za lokalnu plovidbu.

Današnja flota Jadrolinije plovi na 37 lokalnih linija te na dvije međunarodne koje povezuju hrvatsku i talijansku obalu. Većinu tih linija održava 365 dana u godini osiguravajući vezu od životne važnosti za brojne otočane. 


U sezoni, najfrekventnije linije održavaju se 24 sata, uz gotovo 600 polazaka dnevno duž obale.


Tri velika trajekta: Marko Polo, Dubrovnik i Zadar održavaju međunarodne linije s Italijom, a bijela flota Jadrolinije godišnje preveze preko 12 milijuna putnika i tri milijuna vozila što čini preko 80 posto godišnjeg broja svih prevezenih putnika i vozila u pomorskom prometu Republike Hrvatske.


Bogato iskustvo i duga tradicija, u kombinaciji s neprestanim ulaganjima u razvoj poslovanja, Jadroliniju više od pola stoljeća pozicioniraju kao lidera u pomorskom putničkom prijevozu na Jadranu.


Uz čestitke svima u Jadroliniji razgovaramo s čovjekom na čelu ekipe koja razmišlja o budućnosti tvrtke, predsjednikom uprave Jadrolinije Davidom Soptom, poslušajte:

David Sopta o Jadroliniji danas i sutra

Još jedna zanimljivost - i Jugolinija bi danas slavila, da je živa.


Naime, na današnji dan, točno prije 75 godina u Rijeci je osnovana još jedna velika pomorska kompanija sa svjetskim ugledom, Jugolinija koja je 1992. godine preimenovana u Croatia line. 


2002. godine poduzeće je prestalo postojati kada je prodan i posljednji brod. 


Uglavnom je poslovalo kao linijski brodar na tržištu suhih tereta s uspostavljenim fiksnim linijama, a ujedno je bio i prvi brodar na području bivše Jugoslavije koji je počeo primjenjivati kontejnersku tehnologiju u pomorskom prometu. Kroz povijest Jugolinije odnosno Croatia line od 1947. do 2002. godine u floti je bilo 169 brodova. Najveći broj bio ih je krajem 1978. godine kada je Jugolinija posjedovala 75 brodova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.