Hrvatski radio

Radio Rijeka

Britanska serija "Hotel Portofino", Netflixov "Clark" i nova verzija Ane Karenjine snimani na riječkom području

10.02.2022.

11:44

Autor: Tatjana Sandalj

Sa snimanja Švedske serije "Clark" u Rijeci

Sa snimanja Švedske serije "Clark" u Rijeci

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

16 inozemnih filmskih projekata je, uz potporu HAVC-a, snimano u Hrvatskoj tijekom 2021. godine, a čak devet među njima snimano je u Primorsko-goranskoj županiji. Znate li da audio-vizualna industrija spada među četiri najjače europske gospodarske grane nakon turizma, brodogradnje i građevinske industrije?

Najveća snimana produkcija je britanska serija "Hotel Portofino" koja je većim dijelom snimana u Lovranu i Opatiji. U distribuciju kreće ovog proljeća, a već je otkupljena za niz svjetskih tržišta. Snimane su dvije švedske serije, od kojih je jedna Netflixova serija "Clark", zatim dva njemačka filma, Netfloxova serija "Spotify untold" te prva ruska produkcija za Netflix "Ana K.", moderna adaptacija Tolstojeva klasika "Ana Karenjina".


U tim stranim produkcijama naši krajevi najčešće "glume" neke druge lokacije, ali su pri tom svi snimljeni materijali vrijedna promocija PGŽ-a u turističkom smislu. 


U PGŽ su prošle godine snimana i tri domaća dugometražna filma. Na Rabu je snimana "Djevojčica sa žigicama", prvi film u Rijeci je snimao Radoslav Jovanović Gonzo, a iduće godine očekujemo premijeru filma riječkog redatelja Igora Bezinovića "Fiume o morte!"


Uz to, snimano je i puno malih projekata, studentskih filmova, radovi mladih redatelja i to su priče kroz koje mladi ljudi grade svoju budućnost. Name, da bi velike produkcije došle negdje snimati, osim filmskog studija, traže dobru prometnu povezanost, hotelske kapacitete, susretljivost građana i lokalne samouprave, ali i obrazovane filmske radnike. A tu još uvijek škripimo, iako je potencijal velik i još uvijek neiskorišten. To je vlak u koji se trebamo ukrcati jer audio-vizualna industrija neprestano raste.


Hrvatski audio-vizualni centar je krovno tijelo koje, između ostaloga, provodi program poticanja filmske industrije, a Rijeka je još uvijek jedini grad u Hrvatskoj koji s HAVC-em ima dogovor: koliko novaca u film uloži grad, toliko doda HAVC.


Više o filmskom životu i potencijalima regije govori ravnateljica riječkog Art-kina Croatia Slobodanka Mišković, poslušajte:

Slobodanka Mišković o uspješnoj produkcijskoj 2021. godini

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.