Hrvatski radio

Radio Rijeka

Autizam nije bolest nego stanje!

02.04.2022.

11:41

Autor: Olivera Vinković, Hina

Plavi baloni i informacije o autizmu na riječkom Korzu

Plavi baloni i informacije o autizmu na riječkom Korzu

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

"Ne dajmo da dođe još jedno sutra u kojem su osobe s autizmom i njihove obitelji prepušteni same sebi", poručili su iz Saveza udruga za autizam Hrvatske povodom današnjeg Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji se svake godine obilježava 2. travnja. 

Autizam je kompleksno stanje koje zahtjeva kvalitetnu međuresornu podršku. Svaka osoba s autizmom je poseban mali svemir potreba, ljubavi i strahova, uspona i padova te svaka ta osoba zaslužuje bolje od ovoga što imamo danas. 


Sustav probira i dijagnostike je neuređen te opterećen listama čekanja. Rana intervencija za djecu gotovo nije dostupna izvan velikih urbanih središta. Institucije u sustavu vode borbe s birokratskim zaprekama i slijepim ulicama. Odrasle osobe s autizmom ostaju bez podrške nakon 21. godine života. Udruge se financiraju kroz sporadične projekte i učestalo su izložene administrativnom nasilju, tek su neki od problema koje je Saveza udruga za autizam Hrvatske pobrojao u priopćenju.


Savez predlaže hitno okupljanje tima najviše razine, na čelu s premijerom, kako bi se sustav spasio od propasti koja povlači sa sobom u očaj tisuće ljudi. Ovoga travnja, kažu, kreću u akciju kojom će iznijeti pojedinačne probleme pred samu Vladu i premijera Andreja Plenkovića. Priča autizma nije monolit već je mozaik koji čine tisuće različitih priča i sudbina, od kojih mnoge nisu lijepe.

Najvažnije je da osvijestimo da su osobe s autizmom tu među nama i da trebaju podršku.

Lidija Penko

Prevalencija je zadnjih deset godina u kontinuiranom porastu. Unatoč svim apelima za kvalitetnijem sustavom podrške osobama s autizmom i njihovim obiteljima pomaci su frustrirajuće spori i napredak nedostatan, poručuju iz Saveza.


Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija te riječki KBC među svjetlijim su primjerima podrške osobama s autizmom u Hrvatskoj. U znak podrške, plavim svjetlom bit će osvijetljene fontane na Jadranskom trgu u Rijeci, Trsatska gradina i dizalice na riječkom lukobranu.


Predsjednica Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka i Saveza udruga za autizam Hrvatske Lidija Penko na riječkom Korzu u petak je istaknula moto Svjetskog dana autizma: autizam je stanje, sustav je bolest. Stalno se govori da je autizam bolest, a nije bolest već razvojni poremećaj, razvojno stanje, tumači.


Autistične osobe doživljavaju svijet drugačije od nas i treba im puno podrške da bi se uklopili u zajednicu. Strašno je važno rano prepoznati i što ranije krenuti s djetetom raditi s defektologom, logopedom, senzornim terapeutom, da se razviju njihove sposobnosti i da bi se uklopili u škole i vrtiće, istaknula je Penko u razgovoru što ga možete poslušati u nastavku:

Lidija Penko o potrebama autističknih osoba i njihovih obitelji

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.