Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:00 / 09.04.2022.

Autor: Neva Funčić

Bia Gec: Raznoliko cvijeće i prirodni oblici u riječkim cvjetnim gredicama

Prekrasno šarenilo

Prekrasno šarenilo

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Tulipani su svakog proljeća zvijezde cvjetnih gredica u gradu, ali nastojimo uz njih saditi cvjetnice koje cvjetaju i prije i kasnije, rekla je Bia Gec, krajobrazna arhitektica u odjelu Održavanja zelenih površina riječke Čistoće. 

Ove godine imamo veliko bogatstvo vrsta, sezona je počela rano sa šarenim anemonama, malim muskarijima koje jako vole pčele, tulipani raniji i kasniji, a u svibnju slijedi cvatnja ukrasnih alijuma, kapula koje cvjetaju plavim kuglama, priča Gec.


Kaže kako u riječkim gredicama i parkovima slijede svjetski trend da se sve više koriste trajnice koje se onda dopunjavaju sezonskim cvijećem. Na gredicama koje to dopuštaju kombiniraju višegodišnje grmove i ukrasne trave sa šarenim cvijećem, a već nekoliko godina riječka Čistoća podijeli građanima lukovice i sadnice cvijeća koje se izvadi s gredica. 


Trend su raznolike biljke, organski oblici, prirodna gnojiva te pčele i drugi kukci koji pomažu raznolikosti.


Uz Kaf'e je Bia Gec pričala i o šarenilu na Mlaci i zelenilu u Benčiću, zelenim krovovima i biljnim fasadama te važnosti biljne raznolikosti u gradu. Poslušajte razgovor:

Bia Gec: Raznoliko cvijeće i prirodni oblici u riječkim cvjetnim gredicama

Vezani sadržaj

Emisija

Kaf'e

Kavica subotom ujutro, i to uvijek u društvu nekog aktualnog i zanimljivoga gosta, točno u 11 sati. Kafe (naglasak na zadnjem slogu, naravno!) naizmjenično kuhaju (iz automata) voditelji i novinari Radio Rijeke.

Poslušajte u Slušaonici