Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bia Gec: Raznoliko cvijeće i prirodni oblici u riječkim cvjetnim gredicama

09.04.2022.

11:00

Autor: Neva Funčić

Prekrasno šarenilo

Prekrasno šarenilo

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Tulipani su svakog proljeća zvijezde cvjetnih gredica u gradu, ali nastojimo uz njih saditi cvjetnice koje cvjetaju i prije i kasnije, rekla je Bia Gec, krajobrazna arhitektica u odjelu Održavanja zelenih površina riječke Čistoće. 

Ove godine imamo veliko bogatstvo vrsta, sezona je počela rano sa šarenim anemonama, malim muskarijima koje jako vole pčele, tulipani raniji i kasniji, a u svibnju slijedi cvatnja ukrasnih alijuma, kapula koje cvjetaju plavim kuglama, priča Gec.


Kaže kako u riječkim gredicama i parkovima slijede svjetski trend da se sve više koriste trajnice koje se onda dopunjavaju sezonskim cvijećem. Na gredicama koje to dopuštaju kombiniraju višegodišnje grmove i ukrasne trave sa šarenim cvijećem, a već nekoliko godina riječka Čistoća podijeli građanima lukovice i sadnice cvijeća koje se izvadi s gredica. 


Trend su raznolike biljke, organski oblici, prirodna gnojiva te pčele i drugi kukci koji pomažu raznolikosti.


Uz Kaf'e je Bia Gec pričala i o šarenilu na Mlaci i zelenilu u Benčiću, zelenim krovovima i biljnim fasadama te važnosti biljne raznolikosti u gradu. Poslušajte razgovor:

Bia Gec: Raznoliko cvijeće i prirodni oblici u riječkim cvjetnim gredicama

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.