Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bili smo na prvoj ravnogorskoj salamijadi: tko je dobio "Zlatnu kobasu"?

27.02.2023.

17:19

Autor: Nenad Lučić

Svi znaju raditi kobasice? Doista?!

Svi znaju raditi kobasice? Doista?!

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Dalibor Podobnik dobitnik je najvrijednije nagrade "Zlatna kobasa" na prvoj, proteklog vikenda održanoj, salamijadi u Općini Ravna Gora. 

Tko je pripremio najbolju salamu

Tko je pripremio najbolju salamu

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Prva ravnogorska salamijada osmišljena je kao dodatni sadržaj 14. Festivala iz bakine škrinjice, koji promovira tradicijska obilježja Gorskog kotara, a u to se , kaže predsjednica Udruge Plodovi gorja Gorskog kotara Blažica Sveticki, dobro uklapa i gastronomija. 


Zbog toga u Ravnoj Gori žele da smotra suhomesnatih proizvoda postane tradicionalni događaj, a dobar motiv za to su i pokazatelji s prve salamijade. Na natjecanje za "Zlatnu kobasu" bilo je prijavljeno čak 19 uzoraka proizvoda, a najboljima nisu dodijeljene samo plakete, već i novčane nagrade. 


Sudionici i posjetitelji mogli su uživati u goranskom zimskom ručku, zelju i kobasicama, za čiju su se pripremu pobrinuli članovi DVD-a Kupjak, a član te udruge Vedran Gecan pojašnjava kako je osnovnim sastojcima tog obroka ponekad dobro dodati malo krumpira i palente, te pokoju čašicu rakije i vina. 


Načelnik Općine Ravna Gora Mišel Šćuka jedan je od glavnih inicijatora salamijade, a odluku da se ona dogodi pojašnjava činjenicom da, za razliku od ljeta, Gorski kotar zimi nudi mnogo manje gastronomskih manifestacija. 


Kako brojni Gorani imaju iskustva u pripremi suhomesnatih proizvoda, sadržajna obilježja nove zimske manifestacije nije bilo teško osmisliti, tim više što dio proizvodnog asortimana čine specijaliteti od divljači. 


Iako Gorski kotar nudi vrlo povoljne uvjete za sušenje i pripremu mesa, ni ovaj kraj nisu mimoišle klimatske promjene, niti ćudi prevrtljivoga vremena. Tome se, kaže dr. Ivica Kos sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta, treba prilagoditi, a temeljna i ne baš velika ulaganja vezana su uz ugradnju klimatizacije u prostore za sušenje.


Poslušajte što smo zabilježili na prvoj ravnogorskoj salamijadi:

Bili smo na ravnogorskoj salamijadi

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.