Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bojan Bilić: Treba hrabro sanjati gradove u kakvima želimo živjeti

05.03.2023.

16:27

Autor: Dražen Zima

Dražen Zima i Bojan Bilić u studiju Radio Rijeke

Dražen Zima i Bojan Bilić u studiju Radio Rijeke

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Zašto su stanovi u Trstu jeftiniji od riječkih? To je samo jedna od tema o kojoj je arhitekt i urbanist Bojan Bilić govorio u studiju Radio Rijeke gostujući Na nedeljnemu obedu.

Član dva stručna tijela HAZU za prostorno planiranje i predavač s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci govorio je i o tome zašto smo se, s promjenom režima početkom devedesetih, odrekli dobrih stvari, uz one loše. I zašto će neki Nijemac iz Hamburga uvijek rado htjeti imati nekretninu u našoj zemlji.


Je li urbanistički problem broj jedan u Rijeci promet ili ima i većih, ali se s njima nitko ne želi uhvatiti u koštac? Imaju li donosioci odluka viziju za gradove budućnosti i zašto se ne sanja dovoljno?


Što je javni interes, to treba jasno artikulirati i na taj način izbjeći zamke koje dolaze s velikim novcima i građevinskim lobijem u naše jadranske gradove.


Uz brojne druge teme kojih smo se dotakli arhitekt Bojan Bilić je izabrao i nekoliko pjesama po svom izboru, pa poslušajte:

Na obedu s Bojanom Bilićem

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Na obedu kod Battifiace

Saku nedeju od polne do četiri ure z nami je Mario Lipovšek Battifiaca! Treba li još koja preporuka da u to vrijeme budete uz naš program? Ne treba, naravno! Čujemo se! :)

Poslušajte u Slušaonici