Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bože Mimica: "Pisanje i druženje su moji dnevni rituali."

30.10.2022.

16:49

Autor: Albert Petrović

Bože Mimica u studiju Radio Rijeke

Bože Mimica u studiju Radio Rijeke

Foto: Albert Petrović / Radio Rijeka

Kako najaviti gosta današnjeg nedjeljnog obeda? Treba li se osloniti na njegova zanimanja, interese ili možda nagrade? Za današnji stol sjeo je profesor, pisac, kulturolog, numizmatičar, povijesničar, dragovoljac domovinskog rata ali prije svega čovjek, Bože Mimica.

Bože Mimica hrvatski kulturolog, povjesničar, nakladnik, numizmatičar i hrvatski književnik. Rođen je u Omišu. U Zagrebu je studirao na Fakultetu za vanjsku trgovinu. U Rijeci je studirao na Pedagoškom fakultetu u Rijeci i diplomirao kulturologiju. Radio je kao šef propagande u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, bio je zamjenik direktora IKP "Mladost" Rijeka te direktor u riječkim 1TP "Liburnija" i IKP "Naprijed". Bio je predsjednik upravnih vijeća dvaju riječkih muzeja. Članom je stručnog ocjenjivačkog suda Festivala dalmatinskih klapa u Omišu i Festivala dalmatinskih šansona u Šibeniku. Predavao je na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Priče se vrlo teško sabiru u par riječi. Vitalnost? Genetika. Mentalna higijena. Kultura prehrane. Spajanje ta tri elemnta na razuman način može biti razlogom za moju vitalnost. Omjer aktivnosti uvijek mora biti takav da vas nikad ne iscrpljuje do kraja.

Bože Mimica

Nedavno je proslavio 80. rođendan, a čitavog je života njegovao dnevni kao i noćni ritam, a koji za posljedicu ima čak 16 objavljenih knjiga ali i nadolazeću objavu jednog leksikona. Redovno bi obavio posao tijekom jutarnjih sati, poslijepodne bi "ubio oko", predvečer bi sudjelovao na kulturnim aktivnostima u gradu, a tek oko ponoći pa u trajanju do jedan ujutro nastupilo bi njegovo pravo radno vrijeme gdje bi svakodnevno isporučio minimalno jednu karticu teksta.


Meni se nikad nije dogodilo da se nisam družio tijekom dana s mojim prijateljima, ali moje svakodnevno radno vrijeme od pola noći do jedan unutar kojeg sam pisao po karticu teksta nikada zbog toga nije patilo.

Bože Mimica

U relativnosti života, toj svemirskoj priči, čovjek jednostavno mora biti dostojanstven, kaže Mimica. Za temelj ljudskog ponašanja kaže kako je upravo kućni odgoj. Za svoju majku kaže da je bila izrazito mudra žena s vrlo jednostavnim formulacijama te kako ga je učila da ne vraća ako ga netko napadne. Ta misao o oprostu i neopterećenju izvukla ga je iz puno situacija koje su, kaže, za njega bile vrlo traumatične.


Poslušajte ovaj razgovor kojeg su pratile klapske pjesme po izboru gosta:


Bože Mimica

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.