Hrvatski radio

Radio Rijeka

Brod na Kupi: susret na granici u sasvim novom raspoloženju!

28.12.2022.

16:15

Autor: Nenad Lučić

Županica slovenske Općine Kostel Nataša Turk i gradonačelnica Delnica Kartarina Mihelčić

Županica slovenske Općine Kostel Nataša Turk i gradonačelnica Delnica Kartarina Mihelčić

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Most kod naselja Brod na Kupi u Gorskom kotaru, bio je 17. put mjesto održavanja prednovogodišnjeg susreta predstavnika graničnih službi Hrvatske i Slovenije te čelnika Grada Delnica i Općine Kostel. 

Poruke organizatora druženja iz lokalnih udruga razlikovale su se od onih što su izricane ranijih godina, jer do ulaska Hrvatske u Schengen ostaje tek nekoliko dana, pa su na susretu sudjelovali i diplomatski predstavnici dvaju država.


Jedan od inicijatora susreta i predsjednik Udruge Kupa Davorin Klobučar najavio je nastavak uhodane prekogranične suradnje u povoljnijim uvjetima: "Na raznim područjima, sportsko-rekreativnom, turističkom, ekološkom i kulturnom, hrvatski i slovenski narod je uz Kupu pronalazio povod za druženje, a tako će biti i nadalje. U subotu tijekom večernjih sati, na Staru godinu, iznova ćemo se okupiti na istom mjestu, kako bismo zajedno mogli poručiti – adio Schengen!"


Klobučarovo zadovoljstvo odlaskom Schengena dijeli i predsjednica Turističko-sportskog društva slovenske Opčine Kostel Nataša Letig Žagar: "Mi granice ne trebamo, jer smo njezini najbolji čuvari. Zato što ovdje nastavljamo živjeti kao najbolji njegovatelji kulture prijateljstva, a nju predajemo u nasljeđe generacijama koje dolaze."


Od Nove godine kvalitetnijoj prekograničnoj suradnji nadaju se i čelnici Grada Delnica, slovenske Općine Kostel, Primorsko-goranske županije, kao i savjetnik pri hrvatskom veleposlanstvu u Sloveniji Duje Ančić: "Granice su oduvijek dijelile ljude, a 1. siječnja obilježit ćemo trenutak koji će dva naroda spojiti. Priča o Schengenu i euru zaključuje proces potpune europske integracije i uvjeren sam da će građani Hrvatske i Slovenije osjetiti prednost tog procesa."


Dodatno poboljšanje dobrosusjedskih odnosa očekuje i zamjenik slovenskog veleposlanika u Hrvatskoj Miha Fatur: "Najbolje odnose moramo graditi sa susjedima, jer oni su čvrsto jamstvo sigurnosti i skladnog suživota. Želim da Kupa i nadalje bude rijeka koja povezuje dvije strane i da druženja poput ovog današnjeg bude što više."


Na kraju druženja, u rijeku Kupu svečano su puštene dvije pastrve, kao simbol zajedništva dva naroda kojima uskoro državna granica više neće biti crta razdvajanja. Poslušajte prilog:

Susret na granici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.