Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan planeta Zemlje: Investiraj u naš planet

21.04.2022.

19:13

Autor: Radio Rijeka, HIna

.

.

Foto: - / Pixabay

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja diljem svijeta aktivnostima kojima se želi potaknuti ljude na akciju kako bi očuvali svoj dragocjeni dom, a ove godine tema je "Investiraj u naš planet" s naglaskom na borbu protiv klimatskih promjena i ublažavanje njihovih posljedica. U svijetu se taj dan obilježava od 1970. godine, a u Hrvatskoj od 1990. godine.

"Suočena s izazovima u području klime i okoliša, EU postavlja ciljeve, osmišljava mjere i prati inicijative sukladne Europskom zelenom planu. Do 2050. Europa će postati prvi klimatski neutralan kontinent. Promišljenim, odgovornim i učinkovitim ponašanjem pojedinaca, vlada i industrija, ostvarit ćemo taj cilj", ističu u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. 


U Ministarstvu kažu kako su emisije stakleničkih plinova koje degradiraju prirodne ekosustave, posebice šuma i močvara, temeljni uzroci klimatskih promjena i ekstremnih pojava. Međutim, upravo je u prirodi ključ za ublažavanje i prilagodbu jer su ekosustavi prirodni ponori za ugljik iz atmosfere i rješenje za smanjenje negativnih utjecaja klimatskih promjena.


Predsjednik Zelene akcije Luka Tomac u izjavi za Hinu ističe kako je klimatska kriza te najnovije upozorenje Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC) definitivno još jedan alarm za uzbunu. Upozorava i na globalno zagađenje plastikom i na trend daljnje devastacije čitavih ekosustava koji doprinose gubitku i krizi bioraznolikosti, te dovodi do ozbiljnih nestašica osnovnih resursa za život milijuna ljudi.


"Na Vladi i HEP-u je da osim ulaganja u velike elektrane obnovljivih izvora energije omoguće i olakšaju građanima prijeko potrebno aktivno sudjelovanje u energetskoj tranziciji što bi u nekoliko godina dovelo do solarizacije desetine tisuća krovova", ističe Tomac.

Zagledaj se duboko, duboko u prirodu, i tada ćeš sve bolje razumjeti.

Albert Einstein

Na Dana planeta Zemlje u petak u 11 sati u Velikoj vijećnici Grada Krka počet će skup: Crveni alarm za čovječanstvo - iz perspektive stanovništva otoka Krka. Prezentirat će se prikupljena iskustva iz serije od pet razgovora sa stanovništvom o klimatskoj krizi, koje je organizirala Tranzicijska inicijativa TIKO. 


U sklopu skupa bit će i Zoom uključenje Tranzicijskog središta za Hrvatsku i najava trodnevnog skupa u svibnju u Križevcima "Osnaživanje lokalnih zajednica", čiji će fokus biti upravo na reperkusijama klimatske krize na lokalne zajednice.  


U subotu 23. travnja Grad Crikvenica u suradnji s TZG Grada Crikvenice te udrugama i mjesnim odborima s područja grada organizirana radna akciju čišćenja okoliša koja je u petak otkazana zbog najave lošeg vremena. 


Podsjetimo se svi zajedno koliko je važno čuvati okoliš i brinuti se za JEDINI planet koji imamo!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.