Hrvatski radio

Radio Rijeka

Danica Kragić Jensfelt: U Švedskoj su vam sva vrata otvorena, ako ispunjavate određene uvjete

19.04.2022.

12:44

Autor: Alen Čemeljić

Danica Kragić Jensfelt

Danica Kragić Jensfelt

Foto: - / Vogler, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

U rubrici S neba pa u rebra Alen Čemeljić ugostio je Danicu Kragić Jensfelt, Riječanku koja već 25 godina živi u Švedskoj. Profesorica je robotike na glasovitom Kraljevskom tehnološkom institutu u Stockholmu i članica Švedske kraljevske akademije znanosti, nazivaju je i svjetskom znanstvenom zvijezdom na području umjetne inteligencije.

U Švedskoj su vam sva vrata otvorena, ako ispunjavate određene uvjete, pričala nam je Danica Kragić Jensfelt. Naravno, ako znate posao, naučite švedski i ispunjavate nekoliko uvjeta. Prvi je da dolazite na vrijeme, drugi da imate jake argumente kada branite svoj stav i treći je da obavezno, ali obavezno ispunite ono što ste obećali. Ako to ispunjavate sve vam je otvoreno. 


Potvrđuje to i svojim primjerom, jer, nakon što je završila Tehnički fakultet u Rijeci nije poznavala gotovo nikoga na dalekom Sjeveru gdje je završila igrom slučaja, a danas je uz uspješnu znanstvenu karijeru i članica nadzornih odbora velikih kompanija kao što su Saab ili H&M.


Na naš razgovor stigla je trčeći od Srdoča, gdje joj žive roditelji, do središta Rijeke. Očito, švedski način života primjenjuje i kad se nalazi u Hrvatskoj, do koje dolazi nekoliko puta godišnje.


Što to Švedska ima, a mi nemamo?, pitamo je. Prva stvar koja mi pada na pamet je jaki socijalni sustav, govori Kragić Jensfelt. I zdravstvo. Čekate red za pregled, ali nisu vam potrebne nikakve veze da bi došli do liječnika specijalista.


Predaje studentima iz cijelog svijeta. Puno ih, kaže, dolazi iz Azije, a zbog rata u Ukrajini, razgovarali smo i o tome, možda će i Švedska u NATO.


Jedna od prvih stvari koje sam uočila kada sam stigla u Švedsku još prije 25 godina bio je taj strah od Rusije. Nakon ovog u Ukrajini realno je razmišljati o NATO-u, govori Danica Kragić Jensfelt, znanstvenica, majka dvoje djece, Riječanka i Šveđanka, uspješna poslovna žena s kojom smo dugo razgovarali. Nadam se da će Vam biti zanimljivo:

S neba pa u rebra: Danica Kragić Jensfelt

Danica Kragić Jensfelt u studiju Radio Rijeke

Danica Kragić Jensfelt u studiju Radio Rijeke

Foto: Alen Čemeljić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.