Hrvatski radio

Radio Rijeka

Delnice: izložba vlakova i željezničkih maketa u znaku velikih obljetnica

12.12.2022.

14:08

Autor: Nenad Lučić

Švicarska u srcu Gorskog kotara, bila je tematska odrednica izložbe u Delnicama

Švicarska u srcu Gorskog kotara, bila je tematska odrednica izložbe u Delnicama

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Predblagdanska izložba vlakova i željezničkih maketa u Delnicama je sedmogodišnja tradicija, potaknuta činjenicom da mnogi posjetitelji Delničke adventske bajke dolaze željeznicom. Ovogodišnjim izložbenim postavom, koji je posjetiteljima bio dostupan tijekom drugog i trećeg vikenda adventa, dodatno se željelo skrenuti pozornost na neke obljetnice. 

160. godina je prošlo od dolaska prvog vlaka na Zapadni kolodvor u Zagrebu, a 175. godina postoje švicarske željeznice. Upravo su motivi željezničkih građevina iz Švicarske glavna modelarska inspiracija idejnog začetnika delničke manifestacije Siniše Abramovića, pa je zbog toga i gotovo 80 posto kompozicija vlakova na maketama vezana uz tu državu. 


Ta je činjenica na otvorenje izložbe privukla Thomasa Casuru, zamjenika švicarskog veleposlanika u Hrvatskoj, koji je, ističu organizatori, bio oduševljen viđenim. Takva reakcija ne čudi, jer izrada jedne makete ponekad traje i dulje od pola godine, što znači da se njome vrlo vjerno prikazuje stvarna građevina, a u maketarskom je poslu najzahtjevnija izrada gipsanih odljeva za mostove i tunele.

Iako su izložbenim prostorom dominirali švicarski motivi, domaće posjetitelje ništa manje nisu oduševile niti makete s prikazom nekih dijelova uz željezničku prugu u Gorskom kotaru, poput prikaza kolodvora Delnice.


Na isti je način, kao novitet delničke izložbe, predstavljena i maketa Zapadnog kolodvora iz Zagreba, odnosno njegov izgled prije 165. godina, u vrijeme kada je na njega stigao prvi vlak iz Zidanog Mosta. Autori njegovog povijesnog prikaza su članovi zagrebačkog Kluba željezničkih modelara, koji su tradicionalni gosti izložbe u Delnicama.

Jednog od njih, Dragutina Staničića, upitali smo i za model starog tzv. Mandlovog tramvaja koji je nekad bio prepoznatljivo obilježje glavnog grada i čiju je izloženu maketu izradio Zdravko Vuk. Maketa je dosad proputovala izložbene prostore diljem Europe, ali tračnicama zagrebačkog Željezničkog muzeja ne prometuje nakon što je taj prostor stradao u potresu.

Maketa povijesnog Mandlovog tramvaja koji je desetljećima bio prepoznatljivo obilježje Zagreba

Maketa povijesnog Mandlovog tramvaja koji je desetljećima bio prepoznatljivo obilježje Zagreba

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Ipak, jedna je prava originalna kompozicija Mandlovog tramvaja sačuvana i moguće ju je tijekom Adventa povremeno vidjeti na ulicama glavnog grada, doznali smo u prilogu što ga možete poslušati u nastavku:

Uz velike obljetnice željeznica, izložba maketa u Delnicama

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.