Hrvatski radio

Radio Rijeka

Delnice: problemi zbog nesaniranih cesta na području Lučica

06.02.2022.

16:06

Autor: Nenad Lučić

Nesanirana cesta prema Lučicama

Nesanirana cesta prema Lučicama

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Lučice su drugo po veličini naselje na području Grada Delnica, u kojem posluje nekoliko važnih gospodarskih subjekata. Tu su, zahvaljujući darovnici švicarske Vlade, pokrenuti radovi cjelovite obnove sustava vodoopskrbe i odvodnje. Velik dio toga posla je odrađen, no kako se do zime nije uspjelo urediti i asfaltirati glavne prometnice, mnogo je nezadovoljnih.

Čelnik u Delnicama oporbenog SDP-a Igor Pleše smatra da su nesanirane ceste kroz naselje Lučice zasad koliko-toliko prohodne zahvaljujući blagoj zimi. Kako je tek početak veljače pita: "Što bi se dogodilo da do početka proljeća padne metar i pol snijega? Kako bi se čistile prometnice, kako bi u takvim uvjetima ljudi putovali na posao te djeca u školu, te kako bi poslovali gospodarski subjekti?"


Pleše smatra nedopustivim da izvođač na gradilištu tijekom ljeta ostavlja dva-do tri radnika i ode usred izvedbe projekta, a da mu pritom investitor ne naplati penale.


Dio neasfaltiranih prometnica u Lučicama je pod nadležnošću Županijske uprave za ceste, Grad Delnice nije jedini odgovoran za nedovršeni posao, a problem će se do proljetnog nastavka radova pokušati ublažiti,  ističe gradonačelnica Katarina Mihelčić.


"Obveza izvođača radova, koji je dobio posao na javnom natječaju je, da u postojećim uvjetima sanira cestu, koliko je moguće, kako bi ona bila prohodna za odvijanje prometa. Međutim, vremenski uvjeti u zimskim mjesecima su takvi da nije moguće te privremene, sanacijske zahvate obavljati svakodnevno", rekla je gradonačelnica.


Svjesna da se na lošim cestama oštećuju vozila stanovnika Lučica, delnička gradonačelnica razmišlja  o tome da zacijelo postoji mehanizam koji bi omogućio djelomično ili cjelovito oslobađanje stanovnika od obaveze plaćanja komunalne naknade. Tako bi se pomoglo bar u onom dijelu gdje je pretrpljena šteta na osobnim vozilima.


Nakon svega spomenutog, u Delnicama s razlogom iščekuju što skoriji dolazak toplijih dana i nastavak radova. Poslušajte prilog:


O nesaniranim cestama prema Lučicama kod Delnica

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.