Hrvatski radio

Radio Rijeka

Energetski procesor: inovacija zlatnoga sjaja kastavskog autora

20.01.2022.

14:28

Autor: Ivan Ribarić

Medalja zlatnog sjaja stigla je iz Macaa u Kastav

Medalja zlatnog sjaja stigla je iz Macaa u Kastav

Foto: Stipan Orčić / -

Znanstveni pothvati i inovacije naših znanstvenika uvijek potaknu veću pozornost domaće medijske scene. Jedna takva inovacija početkom godine dobila je prestižnu nagradu na međunarodnoj izložbi inovacija u kineskom Makau. Riječ je o Energetskom procesoru autora Stipana Orčića iz Kastva.

Energetski procesor je najprije nagrađen certifikatom izvrsnosti na izložbi iCAN 2021. u Kanadi, zatim zlatnim odličjem na izložbi INFOINVENT 2021. u Moldaviji, a sada je dobio i zlatnu medalju MIIEX 2021., izložbe održane u Macau.


Deveti Macao International Innovation and Invention Expo - MIIEX 2021. održan je od 30 prosinca do 2. siječnja, kao i većina sličnih izložbi u online i u živom izdanju. Organizator izložbe je bio Macao Innovation and Invetion Association, a sudjelovali su inovatori iz 43 zemlje sa 400 inovacija. 


Energetski procesor je alternativni izvor električne energije koji koristi zračenje svemira, a Orčić je objasnio i gdje bi mogao imati najbolju primjenu, poslušajte razgovor:

O Energetskom procesoru govori njegov autor Stipan Orčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.