Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tjedan mobilnosti u Rijeci: besplatne vožnje romobilima, utrke na Korzu i sadnja stabala

15.09.2022.

16:30

Autor: Neva Funčić

Romobil

Romobil

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europski tjedan mobilnosti bit će obilježen u Rijeci od 16. do 22. rujna, uz organizirane šetnje, poligone sigurne vožnje romobilima i panel raspravu o održivom prometu. Tema je bolja povezanost, a slogan glasi: Kombiniraj i kreći se!

Pozvani smo razmišljati o okolišu i kretati se na način koji mu najmanje šteti, tumači ravnateljica gradske direkcije za urbanizam i ekologiju Eda Rumora. Uz pješačenje, tu su vožnje bicikla i romobila, carsharing ili dijeljenje prijevoza automobilom te korištenje javnog prijevoza.


Za promociju održivog načina kretanja u Europskom tjednu mobilnosti, u Rijeci će od 16. do 22. rujna biti besplatne vožnje TIER romobilima. Najnoviji od tri gradska koncesionara će uz aplikaciju TIER na mobilnim telefonima pomoću koda ETM2022 omogućiti registraciju koja dozvoljava dva besplatna otključavanja te 20 minuta besplatnog korištenja romobila.


U subotu 17. rujna najavljeno je plivanje, ronjenje, veslanje i vaterpolo na plaži Kostanj, u sklopu aktivnosti Rijeka u kretanju. U nedjelju 18. rujna od 10:30 do 13 :30 na Korzu će biti održan Boltov poligon sigurne vožnje električnih romobila, a tom će se prigodom dijeliti i zaštitne kacige.


U ponedjeljak 19. rujna je u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke najavljena panel rasprava o održivom prometu, uoči koje će Marko Mikašinović iz TZ Rijeka u 10 sati predstaviti projekt "Rijeka i riječki prsten za zaljubljene u prirodu", a dr. Vedran Kirinčić sa riječkog Tehničkog fakulteta održati prezentaciju o boljoj povezanosti.


U srijedu 21. rujna od 10 sati je najavljenja sadnja dvadeset stabala biljke melia na lokaciji poslovne zone Bodulovo, za što će biti zaduženi djelatnici KD Čistoća.


Završnica tjedna mobilnosti je najavljena za četvrtak 22. rujna kada će na Korzu biti organizirana utrka na romobilima i skatebordovima. Na Dan bez automobila, u organizaciji Udruge Žmergo u suradnji s Decathlonom utrka će startati od 10 sati, a za najbrže sudionike su predviđene nagrade.


Cilj je održivim kretanjem smanjiti ekološki otisak, poručili su organizatori Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci. Poslušajte izjavu:

Rumora: Usmjerimo se na čistije oblike kretanja!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.