Hrvatski radio

Radio Rijeka

Goran Milić: Čudimo se ratu u 21. stoljeću, kao da ih u dvadesetom nije bilo više nego u devetnaestom

01.03.2022.

13:04

Autor: Alen Čemeljić

Putovanje Gorana Milića

Putovanje Gorana Milića

Foto: What's up America / dokumentarna serija

Ne znam kako će završiti rusko-ukrajinski rat. Pričao sam s ljudima koji to bolje mogu predvidjeti i nitko se ne usudi prognozirati. Ali, zanimljivo, mi se stalno čudimo da se takav rat događa u 21. stoljeću. Nije se u povijesti, naime, potvrdilo da što smo obrazovaniji to smo humaniji. Civilizacija ne znači ujedno i dobrotu, rekao nam je poznati televizijski novinar Goran Milić. 

Mengele je bio i učen i obrazovan i opet je bio Mengele. Mi se čudimo ratu u 21. stoljeću, a zar ih u 20. nije bilo više nego u 19., a u 19. više nego u 18. stoljeću?


Moja strana u ovom ratu je jasna, navijam za slabije, to je Ukrajina, a osim toga navijam i za međunarodno pravo po kojem ne možete samo tako upasti na tuđi teritorij. 


Osim toga ne volim ruski način života. Najveća su zemlja na svijetu, a nema nekog njihovog proizvoda u posljednjih stotinu godina kojeg bih želio kupiti. Zaostaju i kada je u pitanju umjetna inteligencija. Ne vode računa o svojim stanovnicima, iskreno, ne bih da me ni osvajaju niti oslobađaju.


Na pitanje što možemo očekivati u novim epizodama serijala Whats'up Paris, London, Berlin Goran Milić ističe kako u Londonu garsonjeru od 18 metara četvornih plaćate dvije tisuće funti, odnosno 18 tisuća kuna, a to je tisuću kuna po kvadratu. 


Inače, kaže, u svakom trenutku u Londonu milijun ljudi uči engleski jezik. Oni troše 25 tisuća funta godišnje na stanovanje, isto toliko i na život, toliko košta i školovanje, dakle troše nekih 90 tisuća funti godišnje. Ako se radi o milijunu ljudi, to je ukupno 90 milijardi eura koje zaradi jedan grad samo od učenja jezika, pa sad usporedimo to s naših 10 milijardi prihoda od turizma. 


Kad smo već kod milijardi, vidjet ćete kako Nijemci rade skupe proizvode i u deset godina su isporučili 560 tisuća Porschea u Kinu, to su Kinezi platili 50 milijardi eura.


Mogli smo s Goranom Milićem još dugo o milijardama i skupim proizvodima, ali obećali smo mu da ćemo ga nakon petnaestak minuta razgovora ostaviti na miru. Poslušajte razgovor:

S neba pa u rebra: Goran Milić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.