Hrvatski radio

Radio Rijeka

Goranski turistički vikend

10.07.2022.

14:15

Autor: Nenad Lučić

Dani otvorenih vrata spilje Vrelo privukli brojne posjetitelje

Dani otvorenih vrata spilje Vrelo privukli brojne posjetitelje

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

I ovaj je turistički vikend u Gorskom kotaru obilovao brojnim sadržajima, no dva su događaja privukla posebnu pozornost. Danima otvorenih vrata spilje Vrelo kod Fužina, izletnicima je omogućeno da o tom speleološkom objektu saznaju više, nego tijekom uobičajenih posjeta, dok su danas postavljeno vaterpolo igralište na Lokvarskom jezeru utakmicom otvorile hrvatske legende tog vodenog sporta. 

Više stotina posjetitelja spilje Vrelo ovog vikenda nisu samo privukle povoljnije cijene ulaznica, tvrdi direktorica ureda za turizam Općine Fužine Silvija Sobol. Spilja Vrelo je u cijelosti ravna, na izletničkoj stazi nema niti jedine stepenice, pa je time pristupačna svim dobnim skupinama te osobama s invaliditetom. Riječ je o speleološkom objektu, jedinstvenom u Europi, specifičnom zbog izvora pitke vode, te starosti spiljskih ukrasa, koja se kreće od 500 do 600 tisuća godina.


Speleolog Nebojša Anić je izložbom fotografija predstavio i dijelove spilje Vrelo u koje mogu samo rijetki, te pojasnio zašto su oni većini nedostupni. Radi se o nešto užem pristupnom kanalu, kroz koji se prolazi gotovo na koljenima. Njega bi se dalo dodatno urediti, no time bi se više devastiralo, nego napravilo koristi. Osim toga za obilazak tog dijela spilje treba koristiti dodatnu opremu poput kacige i rasvjete, jer nije eklektrificiran.


U Gorskom kotaru je, pak, danas predstavljena i jedna od posebnosti Lokvarskog jezera, gdje je odigravanje vaterpolo utakmice obilježilo sudjelovanje hrvatskih legendi toga sporta, koje je okupio trofejni izbornik i trener Ratko Rudić.Nema razloga da se vaterpolo ne igra i na jezerima, pa makar to bilo namijenjeno većinom turistima i ostalima koji to žele. Ovo je jezero vrlo prikladno, a Goranski vaterpolo kup je nesumnjivo jedna rijetkost, jer se jedan, uvjetno rečeno, morski sport igra u brdima.

Ratko Rudić

Zbog toga, tvrde Gorani, nije nemoguće da se i u njihovom kraju s vremenom osnuje vaterpolo klub.


Goranski turistički vikend

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.