Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorski kotar: čuvanje vizualnog identiteta uskladiti sa željama za boljim standardom

05.03.2023.

11:01

Autor: Nenad Lučić

Izradom posebne studije Gorani žele sačuvati prostorni identitet naselja

Izradom posebne studije Gorani žele sačuvati prostorni identitet naselja

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Gorski kotar je jedan dijelova Hrvatske, u kojem kontinuirano raste zanimanje za kupnjom te uređenjem građevinskog zemljišta i kuća. Neka od tih ulaganja obogatila su goransku turističku ponudu i Gorani su zbog tog trenda zadovoljni, ali i oprezni. Uz hvalevrijedne, događaju se i primjeri gradnje koji nepovoljno utječu na prostorni identitet manjih naselja.

Zato se Turistička zajednica Gorskog kotara za pomoć obratila Zavodu za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije.


Želja direktora Turističke zajednice Gorskog kotara Petra Hrga da se pitanju očuvanja vizualnog identiteta goranskih naselja posveti više pozornosti, posljedica je opreznog promišljanja o tome da se Goranima ne dogodi priča onih koji su u utrci za lijepom zaradom izgubili ljepotu svojih mjesta.


"Iskustva koja možemo naučiti na primjeru drugih područja ukazuju kako je u nastojanju da se sačuva prostor najvažnije reagirati na vrijeme", govori Hrg i dodaje da žele dolazak ulagača, ali i da krajnja posljedica ulaganja bude bolji standard lokalnog stanovništva.


Zavod za prostorno planiranje PGŽ lani je počeo izradu studije "Prostorni identiteti ruralnih naselja Gorskog kotara", a dosadašnja saznanja o stanju na goranskom području ohrabruju, ističe ravnatelj ustanove Adam Butigan.


Naime, Gorski kotar nije previše "zagađen" objektima koji ne pripadaju podneblju, tumači Butigan i dodaje: "Zato smatram da je ovo pravi trenutak za donošenje smjernica koje bi osigurale očuvanje načina gradnje primjerene Gorskom kotaru, te da se ograniči mogućnost da se događa nešto drugo."


Pri tom, dodaje Butigan, nije bit u tome da se blokira one koji žele graditi, već da ih se usmjeri tako da oblik i forma izgrađenih objekata bude u skladu s područjem na kojem se gradi.


Preduvjet za ostvarivanje smjernica buduće studije, jest njezino uklapanje u prostorno-planske dokumente gradova i općina Gorskog kotara, a realizacija svih planiranih aktivnosti trajat će dvije do tri godine. Poslušajte prilog:

Goranski prostorni identitet

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.