Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:57 / 22.05.2022.

Autor: HRT - Radio Rijeka

Građanska znanost u sklopu tjedna očuvanja biološke raznolikosti Jadrana

Dupini

Dupini

Foto: - / Institut PLavi svijet

Tijekom prvog Tjedna očuvanja biološke raznolikosti Jadrana Instituta Plavi svijet i kao dio aktivnosti u okviru projekta "LIFE Delfi – Smanjenje interakcije s ribarstvom" ,u periodu od danas do 28. svibnja održava se prvi hrvatski Bioblitz.

Bioblitz je aktivnost građanske znanosti kojom se pozivaju volonteri i ljubitelji prirode i svi drugi članovi zajednice koji se žele pridružiti, da u određenom vremenskom periodu na određenom području sudjeluju u prikupljanju informacija o biološkoj raznolikosti. 


Tako će se tijekom prvog hrvatskog Bioblitza prikupljati opažanja morskih sisavaca u Jadranu, kako bi se pokušala utvrditi područja njihovog pojavljivanja i obitavanja, brojnost ili pojavu novih ili rijetkih vrsta.


Institut Plavi svijet će prvi jadranski Bioblitz provesti putem nove aplikacije za mobilne uređaje "Marine Ranger" koja je izrađena u okviru projekta LIFE Delfi (www.lifedelfi.eu) sufinanciranog sredstvima programa LIFE Europske Unije i Ureda za udruge Vlade RH.


Aplikacija "Marine Ranger"  dostupna je za Android i iOS sustave na servisima Google Play i App Store. Nakon instalacije aplikacije korisnik se može jednostavno registrirati putem svog Google ili iOS računa i početi koristiti aplikaciju.


Za sudjelovanje u prvom hrvatskom Bioblitzu korisnik jednostavno treba prihvatiti ponuđenu novu "misiju" tj. zadatak i nakon toga dojaviti što više opažanja morskih sisavaca u zadanom periodu. Sva opažanja koja korisnik napravi biti će pridružena njegovom profilu. 


Sudjelovanjem u Bioblitzu ali i kasnijim dojavama pomoći ćete nam opažanjima pokriti široko područje Jadrana što mi sami kao istraživači ne možemo. 


Upravo dojave građana veoma često znanstvenicima pomažu ranije utvrditi pojavu rijetkih vrsta ili pojavu problema u okolišu. Stoga ciljano prikupljanje informacija tijekom određenih perioda značajno unaprjeđuje naše poznavanje biološke raznolikosti i stanja pojedinih vrsta i skupina.


Aplikacija "Marine Ranger" na hrvatskom jeziku nudi informacije o svim do sada zabilježenim morskim sisavcima u Sredozemnom moru te jasno označava zavičajne vrste i vrste koje se rijetko mogu susresti. Fotografije i crteži svih vrsta pomoći će novim korisnicima u njihovoj identifikaciji.


Svi sudionici i zainteresirani za opažanja mogu pratiti tijek Bioblitza, pregledati sve dojave te podijeliti one koje su napravili ili koje su im najzanimljivije putem društvenih mreža ili aplikacija. 
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.