Hrvatski radio

Radio Rijeka

Je li došlo vrijeme da i u Hrvatskoj roditelji mogu izabrati tzv. homeschooling i kako to izgleda u praksi?

02.12.2022.

13:23

Autor: Anja Matić

Homeschooling

Homeschooling

Foto: - / Pixabay

Obrazovanje je temelj našeg života, obrazovanje je blago, obrazovanje je privilegija - samo su neki od izraza koje smo načuli kroz život, a to isto obrazovanje odvija se naizgled isključivo u obrazovnim institucijam. Ali, je li moguće dijete kvalitetno obrazovati i kod kuće? Odgovor na pitanje i sve moguće roditeljske brige u emisiji PROvox razjasnila je Carla Konta iz Udruge Homeschooling Hrvatska.

Carla je u emisiji rekla da se Udruga Homeschooling Hrvatska rađa kao inicijativa grupe roditelja koja se zalaže za zakonsko reguliranje obrazovanja kod kuće u Republici Hrvatskoj. Udruga je nezavisna, neprofitna, nevladina, nekonfesionalna i nestranačka te otvorena za sve zainteresirane.


Homeschooling, odnosno obrazovanje kod kuće, uopće nije nov pojam i praksa. Sve je krenulo 1996. godine, a sada je legalna opcija u 28 europskih zemalja.

Predlažemo promjenu Zakona o odgoju i obrazovanju koja bi, na vrlo jednostavan način i kroz nekoliko članaka zakona, regulirala obrazovanje kod kuće u Republici Hrvatskoj.

Udruga Homeschooling Hrvatska

Na pitanje zašto uopće obrazovati dijete kod kuće, Carla nam je rekla da nerijetko roditelji trebaju i žele takvu opciju. Također, uvijek je dobro da postoji izbor po pitanju obrazovanja. Razlozi su mnogobrojni - roditelji koji se često sele, djeca koja žive u ruralnim područjima i slično.

Ono što kao udruga smatramo da nedostaje da bi pedagoški pluralizam bio potpun je primjerice obrazovanje kod kuće. Smatram da smo dovoljno zreli kao društvo da i to stavimo u praksu.

Carla Konta

U prijedlogu zakona Udruga Homeschooling Hrvatska stoji da je glavni kriterij prelaska iz jednog razreda u drugi da dijete na kraju školske godine položi s pozitivnom ocjenom sve ispite koji su potrebni. U suprotnom, roditelj gubi pravo na obrazovanje od kuće.

Mislim da smo napravili dobar posao i da će naš zakon biti izglasan sljedeće godine.

Carla Konta

Utječe li obrazovanje kod kuće na socijalnu uključenost djeteta, kakva su iskustva roditelja koji su se odlučili na ovu opciju i više saznajte u emisiji:

PROvox

Carla Konta u studiju na Korzu

Carla Konta u studiju na Korzu

Foto: Matea Krmpotić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

PROvox

Svakoga petka u 11.15, Matea Krmpotić razgovara s gostima o aktualnim, angažiranim i često provokativnim temama. Gosti različitih profila, struka i područja djelovanja, analiziraju, promišljaju i osvrću se na svjetska, nacionalna i lokalna događanja te sudionike u istima.

Poslušajte u Slušaonici