Hrvatski radio

Radio Rijeka

Inicijativa "I ja sam jedna od deset": znate li što je endometrioza?

11.03.2022.

12:18

Autor: Matea Krmpotić

Ilustracija endometrioze

Ilustracija endometrioze

Foto: - / www.freepik.com/vectors/gynecology

Mjesec ožujak svjetski je mjesec osvješćivanja o endometriozi, kroničnoj neizlječivoj bolesti od koje boluje jedna od deset žena u svijetu. O endemotriozi se malo zna, jako malo govori. Liječenje često nije pravovremeno, a dijagnostika često promašena. Da šutnja o endometriozi stane, pobrinule su se dvije žene koje boluju od te bolesti. Trebaju potpise svih žena iz Hrvatske koje su oboljele od endometrioze.

Inicijativa "I ja sam jedna od deset" želi osvijestiti žene oboljele od endometrioze i širu javnost o kompleksnosti i mogućoj ozbiljnosti ove dijagnoze.


"Endometrioza nije bolest reproduktivnog sustava, već bolest cijelog tijela, pri čemu tkivo slično endometriju (sluznici maternice) nekontrolirano raste i širi se po raznim dijelovima tijela, a ne samo u području reproduktivnih organa i zdjelice. To može dovesti do ozbiljnih komplikacija i posljedica za zdravlje, a u rijetkim slučajevima, među kojima smo moja kolegica Maja i ja, i ugroziti živote oboljelih žena", govori za Radio Rijeku Valerija Đurđević koja je pokrenula inicijativu s kolegicom.


Ne postoji lijek za endometriozu. "Često čujem - lijek je 'ostanite trudne', ali endometrioza zahvaća reproduktivne organe, a posljedica je, u visokom postotku, neplodnost žene", govori nam Valerija.


Proširite informaciju, a inicijativi "I ja sam jedna od deset" možete se pridružiti potpisom na peticiju OVDJE


O dijagnostici, liječenju, ozbiljnosti ove bolesti i incijativi, poslušajte u razgovoru:

Mjesec endometrioze: znate li kakva je to bolest?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.